Forța de muncă globală, puternic afectată de pandemie. Organizația Internațională a Muncii anunță că 1,6 milioane de lucrători riscă să rămână fără o mare parte din venituri

Internaţional UBB Radio

Ultimele date ale Organizația Internațională a Muncii (OIM) privind impactul pandemiei de COVID-19 pe piața muncii scot la iveală efectul devastator asupra lucrătorilor din economia informală și asupra sutelor de milioane de întreprinderi din întreaga lume. Se estimează că prima lună a crizei a dus la o scădere cu 60% a veniturilor lucrătorilor informali la nivel global.

Scăderea puternică și continuă a orelor de muncă la nivel global din cauza focarului COVID-19 a făcut ca 1,6 miliarde de lucrători din economia informală – adică aproape jumătate din forța de muncă globală – sunt în pericol imediat de a-și pierde o mare parte din venituri, avertizează Organizația Internațională a Muncii.

Din cauza prelungirii și extinderii măsurilor de prevenție este așteptată o deteriorare de 10,5% din totalul orelor de lucru de dinainte de pandemie, echivalentă cu 305 milioane de locuri de muncă cu normă întreagă, care presupun o săptămână de lucru de 48 de ore.

La nivel regional, situația s-a agravat pentru toate grupurile regionale majore. Estimările sugerează o pierdere de 12,4% din orele de lucru pentru America, comparativ cu procentele anterioare crizei și 11,8% pentru Europa și Asia Centrală.

Graficul trimis (Sursa info: Modelul de transmisie al OIM; vezi Anexa tehnică 1.)
  • Impactul asupra economiei informale

Ca urmare a crizei economice create de pandemie, aproape 1,6 miliarde de lucrători din economia informală, care sunt cei mai vulnerabili de pe piața muncii, dintr-un total global de două miliarde și o forță de muncă globală de 3,3 miliarde, au suferit daune masive la capacitatea lor de a-și câștiga veniturile. Acest lucru se datorează măsurilor de blocare și/sau pentru că lucrează în sectoarele cele mai afectate.

Fără surse alternative de venit, acești lucrători și familiile lor nu vor avea resurse financiare sufciente pentru un trai decent.

La nivel mondial, peste 436 de milioane de întreprinderi se confruntă cu perturbări grave ale locurilor de muncă. Aceste întreprinderi își desfășoară activitatea în sectoarele economice cele mai afectate,aproximativ 232 milioane în comerțul en-gros, 111 milioane în industria prelucrătoare, 51 milioane în spații de cazare și restaurante și 42 milioane în imobiliare și alte activități comerciale.

  • OIM solictă măsuri urgente

Organizația Internațională a Muncii solicită măsuri urgente, direcționate și flexibile pentru a sprijini lucrătorii și întreprinderile, în special întreprinderile mai mici, cele din economia informală și altele vulnerabile.

„Pentru milioane de lucrători, tăierea venitului reprezintă lipsa mâncării, a securității și a viitorului. […] Pe măsură ce criza pandemică și a locurilor de muncă evoluează, nevoia de a-i proteja pe cei mai vulnerabili devine și mai urgentă” declară pentru OIM Guy Ryder, directorul general al OIM.

Măsurile de reactivare economică ar trebui să urmeze o abordare bogată în locuri de muncă, susținută de politici și instituții de ocupare a forței de muncă mai puternice, de sisteme de protecție socială mai bune și cu resurse mai bune. Coordonarea internațională a pachetelor de stimulare și a măsurilor de scutire a datoriei vor fi, de asemenea, esențiale pentru a face recuperarea eficientă și durabilă.

„Pe măsură ce criza de pandemie și ocuparea forței de muncă evoluează, nevoia de a-i proteja pe cei mai vulnerabili devine și mai urgentă. Pentru milioane de lucrători, niciun venit nu înseamnă mâncare, nici o securitate și nici un viitor. Milioane de afaceri din întreaga lume abia respiră. Nu au economii sau acces la credit. Acestea sunt adevăratele fețe ale pieței muncii. Dacă nu îi ajutăm acum, aceste întreprinderi vor pieri pur și simplu ”, a declarat Guy Ryder, directorul general al OIM.

Sursa: Lineshjose

Adriana Tiodar

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts