Analiză New York Times: Orașul New York începe să se redeschidă, cum arată acum?

Internaţional UBB Radio

După trei luni de carantină și distanțare sociala, New York începe să revină la viață deschizându-și atât afacerile unde peste 400.000 de oameni se întorc la locurile de muncă, cât și străzile și parcurile.

Michael Gilsenan și-a sărbătorit prima zi a redeschiderii New York-ului cu o cafea și un cheesecake la cofetăria din cartierul său, în Greenwich Village. Nici măcar nu-i place cheesecake-ul, însă a fost o oportunitate să realizeze că nu și-a dat seama cum nu s-a putut bucura de lucrurile mici, până când coronavirusul le-a făcut imposibile de realizat.

Mai jos pe aceeiași stradă, îl găsim pe Ashok Kumar, care a fost foarte nerăbdător să-și redeschidă porțile florăriei pe care o deține și să-și expună begoniile și hortensiile de-a lungul trotuarului, pentru ca florile să se poată bucura de primele raze de soare și de aerul proaspăt de care nu au avut parte de multe luni de zile.

,,O să dureze mult timp până o să recuperăm ce am pierdut până acum” a declarat Ashok Kumar, care a pierdut aproximativ 70.000 de dolari din cauza că florile s-au ofilit în timpul în care magazinul a fost închis.

Ashok Kumar și-a redeschis florăria din Manhattan luni dimineață. Sursă foto: Chang W. Lee/The New York Times
Ashok Kumar și-a redeschis florăria din Manhattan luni dimineață. Sursă foto: Chang W. Lee/The New York Times
Și muncitorii s-au întors pe șantiere pentru a continua proiectele nefinalizate de la începutul carantinei. Sursă foto: Demetrius Freeman/New York Times
Și muncitorii s-au întors pe șantiere pentru a continua proiectele nefinalizate de la începutul carantinei. Sursă foto: Demetrius Freeman/New York Times

A fost o zi perfectă, însorit dar nu prea cald, iar licăriri ale vechiului New York care păreau de mult dispărute, au început să reapară. Farmecul îmbietor al orașului îi cheamă ispititor pe cetățenii New York-ului să iasă. După luni întregi în care toată lumea se întreba dacă orașul va mai reveni vreodată la normal, au început să apară semne minuscule, însă încurajatoare că se va întâmpla.

Navetiștii s-au întors în metrouri, purtând măști, cu cafelele obișnuite în mână, mai verificând rețelele sociale pentru a face mai ușoară așteptarea, urmând să urce în metrourile care aveau un miros plăcut de soluții de curățat. Muncitorii din construcții s-au întors la treabă, au stat la rând pentru verificarea temperaturii, astfel încât este necesară pentru a vedea dacă îți este permisă intrarea în incintă. Iar magazinele locale, și-au redeschis porțile pentru a-și primi cumpărătorii.

Orașul New York s-a întors oficial în regim normal luni, în jur de 400.000 de mii de angajați s-au reîntors în domenii precum construcții, unități de producție și magazine, în prima tură din patru al planului de redeschidere al orașului.

Deși redeschis, New York încă apare ca o umbră a ceea ce a fost mai de mult. Asemenea unui pacient pe care îl așteaptă multe luni de recuperare. Numărul mare de oameni pe stradă la orele de vârf era inexistent. Along Fifth Avenue, renumitul centru comercial din Manhattan se prezintă cu majoritatea magazinelor închise. Dar a existat un sentiment de ușurare oferit de revenirea la rutinele normale care includ mersul la servici, plimbările în parcuri sau mersul la cumpărături după ce coronavirusul a oprit total aceste activități.

S-au făcut mai mult de trei luni de când s-a anunțat primul caz de coronavirus în New York, însă pentru mulți oameni s-a simțit mai mult de atât. Mai mult de 205.000 de oameni au fost infectați, orașul devenind un epicentru al pandemiei. Aproape 22.000 de oameni și-au pierdut viața în lupta cu virusul. În cele mai negre zile, se anunțau și 800 de pierderi omenești într-o singură zi.

Acum autoritățiile încearcă să se ocupe de una dintre cele mai mari provocări, aceea de a asigura navetiștilor un transport în comun sigur, având în vedere că distanțarea socială este imposibilă în locuri ca metroul, tramvaie, etc.

Este important, însă, pentru oameni să nu uite de existența virusului deși orașul se redeschide încet, dar sigur. Pe turnurile de birouri au fost montate panouri publicitare cu mesajul că la intrarea în locuri publice închise, purtarea măștii este obligatorie. Iar directorii companiilor au fost nevoiți să facă instructaje cu personalul pentru evitarea împrăștierii virusului.

Redeschiderea orașului a venit la o zi după ridicarea stării de urgență, prima de la cel de Al Doilea Război Mondial, care a fost impusă din cauza spargerilor cauzate de către protestele împotriva brutalității poliției care au erupt din cauza morții lui George Floyd.

Paragon Sports, aflat lângă Union Square, a fost jefuit dar reparațiile și refacerea stocului a fost făcută la timp pentru redeschidere. În fața magazinului se află un semn colorat cu instrucțiunile pe care fiecare cumpărător trebuie să le urmeze dacă vrea să intre în magazin.

Tracy Morse, așteptând clienți în fața magazinului pe care îl deține. Sursă foto: Brittainy Newman/The New York Times
Tracy Morse, așteptând clienți în fața magazinului pe care îl deține. Sursă foto: Brittainy Newman/The New York Times

Deși virusul rămâne un pericol, numărul de infecții pe zi a scăzut sub 500, jumătate din cât a fost până acum câteva săptămâni. Autoritățile au mărit numărul testărilor și s-au asigurat că cei infectați vor fi izolați cât mai repede pentru a stopa răspândirea virusului.

Marea forfotă cu care New York este obișnuită, a fost înlocuită de liniște sau foarte puțini vizitatori. Terasele, majoritatea goale, mai pe alocuri un număr restrâns de oameni care mâncau câte un burger.

Multe magazine și afaceri nu sunt sigure dacă vor putea reveni la normal. De exemplu, în Brooklyn, Maggie Russo deține un magazin de cadouri și suveniruri. Are această afacere de 35 de ani, dar se teme ca nu îl va mai prinde pe al 36-lea.

,,Sunt fericită ca sunt în viață și că nu m-am contaminat cu virusul, dar de ce ai vrea să trăiești și să nu-ți permiți să-ți plătești chiria? Ce ar trebui să faci atunci? E o situație infiorătoare.”, spune Maggie Russo.

Yvette Johnson, un angajat al metroului împarte măști pentru călători. Sursă foto: Brittainy Newman for The New York Times
Yvette Johnson, un angajat al metroului împarte măști pentru călători. Sursă foto: Brittainy Newman for The New York Times
Bandă adezivă albastră a fost pusă pe jos pentru a-i ajuta pe oameni să mențină distanțarea socială. Sursă foto: Brittainy Newman/The New York Times
Bandă adezivă albastră a fost pusă pe jos pentru a-i ajuta pe oameni să mențină distanțarea socială. Sursă foto: Brittainy Newman/The New York Times

Sursa: The New York Times/Brittainy Newman

Denis Rus

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts