Cercetătorii de la Universitatea Florida au creat în laborator fenomenul de detonare prin impulsuri, timp de mai multe secunde

Știință UBB Radio

O echipă de cercetători de la Universitatea Florida au creat o configurație care le permite să emită o detonare controlată a cărei forță durează mai multe secunde reprezentând un pas major pentru propulsarea avioanelor supersonice.

Detonările sunt explozii care au o forță mai mare decât viteza sunetului, sunt greu de controlat și durează mai puțin de o microsecundă, motiv pentru care cercetările oamenilor de știință au fost îngreunate. În teorie, un astfel de aparat de zbor ar putea ajunge de la Londra la New York în mai puțin de o oră, explică Live Science.

Echipa din Florida a folosit un motor pentru unde de detonare oblică (ODWE): un amestec de aer și combustibil care este canalizat către o rampă, la viteze supersonice (de cinci ori viteza sunetului), pentru a crea o undă de șoc. La rândul său, unda încălzește amestecul și provoacă detonarea, o explozie de energie. Cercetătorii au obținut o detonare de trei secunde, suficientă pentru a o controla și a o stabiliza.

”Acum trebuie să înțelegem cum funcționează la altitudini și viteze diferite, precum și ce se întâmplă dacă aerul și combustibilul nu sunt amestecate corespunzător”, a explicat Frank Lu, profesor de inginerie aerospațială la Universitatea din Texas, c ear trebui făcut până la punerea în funcțiune a sistemului.

Sursă foto: Unsplash

Chiriac Adina

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts