Președintele CNAS: Atât consultațiile telefonice, cât și eliberarea rețetelor în format electronic se păstrează în perioada următoare

Sănătate UBB Radio

Președintele CNAS, Adela Cojan, a anunțat astăzi, 8 mai, că eliberarea rețetelor în format electronic și consultațiile telefonice se vor păstra în perioada următoare.

În cadrul unei emisiuni la DCNews, Adela Cojan a declarat că inițiativa Casei Naționale de modificare a Hotărârii de Guvern 252 a fost aprobată în ședința de guvern. Președintele CNAS explică motivul pentru care inițiativa de modificare a Hotărârii de Guvern 252 este necesară în această perioada, numită stare de alertă, deoarece prin intermediul acesteia, CNAS poate prelungi valabilitatea actelor care au reglementat situația de urgență, astfel consultațiile telefonice și eliberarea rețetelor în format electronic se vor păstra în perioada următoare.

Actele legislative care au reglementat actele de urgență, iar ultima perioadă, situația de alertă

permit eliberarea rețetelor la distanță atât de către medicii de familie, care nu mai au restricția asupra eliberării rețetelor, cât și pentru medicii din ambulatoriu”, conform oficialului CNAS, citat de Agerpres.

Adela Cojan a declarat că odată cu prima modificare la contractul-cadru CNAS, va întroduce drept servicii decontabile următoarele:

teledermatologia, telemonitorizarea, telechirurgia și teleoftalmologia”.

Președintele CNAS subliniază importanța introducerii unui astfel de segment de activitatea medicală, care ar reduce semnificativ costurile, ar ajuta la scăderea numărului pacienților de pe listele de așteptare, astfel influențând pozitiv calitatea actului medical. Adela Cojan este de părere că prin introducerea respectivului segment, s-ar asigura continuitatea actului medical, iar numărul reinternărilor  și al duratei medii de spitalizare din unitățile sanitare, ar scădea, de asemenea, cu un procent semnificativ, datorită posibilității de telemonitorizare a funcțiilor vitale post-intervenții chirurgicale, potrivit Agerpres.

Sursa: Unsplash

Denisa Ardelean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts