Ana Blandiana, Doctor Honoris Causa al UBB

Eveniment

AnaBlandiana

Ana Blandiana, personalitate cu renume, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UBB, cu o zi înainte de aniversarea celor 73 de ani de viață.

Ana Blandiana a fost propusă pentru primirea titlului de Doctor Honoris Causa de către trei facultăți: Facultatea de Studii Europene, Facultatea de Litere și Facultatea de Istorie și Filosofie. Ceremonia a fost condusă de către rectorul Ioan-Aurel Pop.

Laudatio a fost susținut de către prof. univ. dr. Ioana Bican din partea Facultății de Litere și de conf. univ. dr. Liviu Țârău din parte Facultății de Studii Europene.

Ana Blandiana și-a intitulat discursul ținut, cu ocazia primirii titlului, „Istoria ca viitor”. A vorbit despre dificultățile prin care trece Europa, modele de viață, conștiință, valori și credință.

„Tot ce i se întâmplă Europei în ultima jumătate de an este, dincolo de motivațiile de ordin politic, adesea oculte, un prilej de obligatorie meditație asupra ei însăși, asupra condiției ei spirituale, acoperită, și aproape pierdută din vedere, în umbra groasă a obsesiei intereselor materiale. O gravă interogație asupra definiției ei. Este evident că în implacabila ciocnire a civilizațiilor, Europa pierde văzând cu ochii nu pentru că nu are resurse, ci pentru că nu are credință. Și nu mă refer numai la credința în Dumnezeu, deși evident și despre asta e vorba, ci pur și simplu la puterea de a crede în ceva. Încleștarea dintre unul care crede cu tărie în adevărul credinței sale, oricât de aberant ar fi acel adevăr, și unul care se îndoiește de adevărul idealurilor sale, oricât de strălucitoare, se va termina întotdeauna cu victoria primului”, a spus Ana Blandiana.

În încheierea ceremoniei, rectorul Ioan-Aurel Pop a concluzionat următoarele:

„(…) în această zi în care Romania este în doliu, ne-ați dat o lecție. Din când în când, acestă Universitate și această societate, și acest popor au nevoie de lecții magistrale. Cea care ne-a definit pe noi s-a chemat Datoria vieții noastre și a rostit-o în urmă cu aproape 100 de ani Vasile Pârvan. Lecția dumneavoastră este o variațiune pe aceeași temă, pentru că toate lecțiile noastre ale acestei Universități se referă, de fapt, la datoria vieții noastre. O datorie a conservării și păstrării valorilor noastre. Pentru această lecție vă mulțumim și vă felicităm”.

La eveniment a fost prezent un public numeros format din reprezentanți ai Uniunii Scriitorilor, cadre didactice universitare, dar și studenți.

 – Siceanu Bianca / Sursa foto: Siceanu Bianca

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts