Traian Basescu participă la Summitul “anticriza”

Eveniment UE

Liderii UE se pregătesc să adopte la summit-ul de la Bruxelles un tratat privind fondul permanent de criză al zonei euro şi ar putea ajunge la un acord pentru introducerea regulii bugetului echilibrat în legislaţiile naţionale, însă discuţiile se desfăşoară pe fondul problemelor încă nerezolvate din Grecia. Preşedintele Traian Băsescu va participa si el luni la Bruxelles,  la reuniunea informală a Consiliului European potrivit Mediafax si Agerpres.

În invitaţia trimisă liderilor statelor membre de către preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, se menţionează nevoia ca eforturile pentru asigurarea stabilităţii financiare şi a consolidării fiscale în Uniunea Europeană să continue.

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, un alt subiect ce se va discuta la Consiliul European este legat de convenirea unui plan politic de acţiune pentru stimularea creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă, în special în rândul tinerilor. În ceea ce priveşte România, sunt vizate câteva obiective, precum stimularea cu bani europeni a înfiinţării şi dezvoltării de întreprinderi mici şi mijlocii şi reglementări pe piaţa forţei de muncă.

“Dacă la Bruxellles voi fi întrebat despre protestele din România le voi spune că sunt proteste fireşti, generate de măsurile luate de Guvern. Românii au plătit costul austerităţii, rămâne ca şi politicieni să plătească acest cost.” a declarat preşedintele. Acesta a mai adăugat că “am stabilit cu premierul că trebuie renegociat preţul la energie şi gaze. Va trebui să încercăm o reprogramare la orizontul 2020 pentru populaţie şi 2015-2017 pentru agenţii economici”. Cât despre misiunea FMI,  România va fi cu toate obiectivele îndeplinite, în linii mari, atât deficitele, deficitul de cont curent, nivelul de arierate, toate sunt sub control, inclusiv licitaţtiile pentru angajarea managerilor privaţi.

________________

Cristian Abrudan

 Foto: presidency.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts