25 din 27 state member UE au adoptat un nou tratat bugetar

Eveniment UE

Statele Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe, au adoptat luni seară, la Consiliul European de la Bruxelles, “Tratatul privind stabilitatea, coodonarea şi convergenţa în Uniunea Europeană şi Monetară”, menit să consolideze disciplina lor bugetară.

Potrivit noului tratat bugetar, statele semnatare se angajează ca deficitele lor structurale să nu depăşească 0,5% din PIB, iar fiecare stat va fi obligat să elaboreze un mecanism de corecţie care se va declanşa automat în cazul în care se vor înregistra devieri de la această ţintă.

Curtea Europeană de Justiţie urmează să verifice aplicarea regulii de aur bugetare şi va putea fi sesizată de statele membre, ea putând să aplice ţărilor care nu respectă acest angajament amenzi ce pot ajunge până la 0,1% din PIB.

Tratatul trebuie semnat la începutul lunii martie şi va intra în vigoare după ce va fi ratificat de cel puţin 12 state.

Președintele Traian Băsescu a declarat că România trebuie să adopte prin Constituţie noul tratat, “până la finele lui 2013, poate mai repede”.

Traian Băsescu a mai menționat că este foarte important că România are răgazul de a modifica Constituţia până la sfârşitul anului 2013, neexcluzând posibilitatea ca tratatul să fie ratificat de minimum 12 state înainte de 1 ianuarie 2013, ceea ce ar echivala cu scurtarea acestui timp.

 Preşedintele a mai anunţat că va susţine miercuri, în ţară, o conferinţă de presă legată de adoptarea tratatului de la Bruxelles.

__________

Foto: afr.com

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts