Veșnica problemă a societății în care trăim: să avem sau nu încredere în presă? Presa românească este într-o continuă cădere datorită jurnaliștilor care uită ce este cu adevărat important și sunt prinși în capcana senzaționalului, ocupându-se numai de cancan-uri, bârfe, minciuni, speculații etc. Oare au uitat ce înseamnă cu adevărat această profesie? Oare datorită lor, noi tinerii jurnaliști nu mai avem veridicitate/credibilitate în fața oamenilor? Oare?
Sunt multe lucruri în presă care nu se pretează și care încalcă etica oricărui bun jurnalist. Nu vreau să fiu în oala celor care sunt arătați cu degetul dar, asta e imposibil. Spre exemplu, când spun cuiva că sunt la facultatea de jurnalism, aceștia încep să chicotească spunând ce caut acolo. Deci, cine mai are încredere în presă? Vă spun eu, prea puțină lume… De foarte multe ori mi s-a întâmplat ca persoanele pe care le abordez pentru diferite articole, interviuri și chiar știri să fie sceptice și să vină cu rețineri deoarece acestea se tem de jurnaliști. Ei știu că jurnaliștii au un interes ascuns, poate o să îi pună intrebări dificile și apoi o să îl facă de rușine în fața unei țări, din cauza unei gafe minore.
Astfel, de foarte multe ori am auzit următoarea frază: „Dacă erai de la vreo televiziune, de la vreun trust nici nu vorbeam cu tine”. Chiar nu vreau să mai trec prin așa ceva. Eu iau interviuri oamenilor care îmi plac și care consider că au ceva de spus, sunt aparte. Până la urmă scopul meu ca jurnalist este de a-i promova, nu de a le denigra imaginea. În primul rând, jurnaliștii au rolul de a informa cetățenii asupra unor evenimente, campanii, persoane și de a informa publicul asupra oricărui lucru care ar putea să îi folosească sau să îl evite, alături de rolul său de divertisment, de relaxare. Acesta este primul rol și cel mai important, din care derivă alte lucruri care țin de etică, profesionalism, dedicare și altele.
Oare ce o să se întâmple în presă când personaje ca Bianca Drăgușanu nu va mai fi printre noi? Sau Hrușcă sau vreo micro-vedetă mioritică ?
Majoritatea românilor care mai citesc presa sau care se uită la televizor își doresc o schimbare. O schimbare în bine, o schimbare în peisajul jurnalistic actual care implică profesionalism, etică și dedicare. Acest lucru îl doresc și eu. Hai să le reamintim „jurnaliștilor” ce înseamnă cu adevărat această meserie, ce înseamnă să nu cazi în capcana senzaționalul adică ce înseamnă a fi jurnalist.
– Elena Stolerciuc / Sursa fotografiei: http://bernetblog.ch