Voluntariatul e alegerea unora, nu obligația tuturor

Eveniment UBB Radio

Debate-ul „Ar trebui sau nu introduse în programa de învăţământ măsuri active de sprijinire a voluntariatului?” a avut loc astăzi la Facultatea de Stiințe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj-Napoca. Timp de două ore, cele 4 echipe ale Guvernului și Opoziției s-au duelat pe tema voluntariatului.

Fiecare vorbitor care a luat parte la debate a avut la dispoziție 7 minute în care să își exprime opinia pentru care trebuie introdus voluntariatul în programa de învățământ sau din contră, să rămână o alegere.

 Printre argumentele aduse de către Guvern cu privire la implementarea voluntariatului în educație se numără „schimbări în cadrul școlii de acum, aceleași discipline, dar schimbări în modul în care sunt predate”, “o materie obligatorie prin care copiii să facă voluntariat” sau „în toate școlile cursul obligatoriu de voluntariat să fie pe același rang ca și cursul de chimie, fizică sau educație fizică”. Guvernul este conștient că aceste propuneri sunt provocări, ținând cont de faptul că voluntariatul se promovează prin ceva care nu este obligatoriu.

În schimb, Opoziția a argumentat prin faptul că motivația care stă la baza voluntariatului dispare atunci când vine vorba de voluntariat ca și disciplină obligatorie, prin afirmații puternice precum „voluntariatul e alegerea unora, nu obligația tuturor.” De asemenea, mulțumirea sufletească că au făcut ceva din proprie inițiativă, dispare atunci când oamenii sunt condiționați de anumiți factori. “Nu vrem ca și voluntariatul să fie asociat cu școala, cu o structură rigidă în care elevii sunt obligați să facă lucruri contra voinței lor. În condițiile în care elevii au impresia că nu le mai ajunge timpul să facă nimic, nu cred că o să fie încântați să își mai petreacă alte 5 ore în care să facă ceva care nu își doresc, doar pentru că sunt obligați.”

La debate-ul „Ar trebui sau nu introduse în programa de învăţământ măsuri active de sprijinire a voluntariatului?”, echipa care a câștigat este formată din Tudor Brădățan și Ioana Georgescu. Ei vor participa mai departe la desfășurarea la nivel național al aceastei dezbateri.

[flagallery gid=11 name=”Gallery”]

_____________

Andreea Stăicuț

Foto: Călin Crețu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts