Problema gestionării deşeurilor de pe raza judeţului Cluj a fost astăzi dezbătută în cadrul unei conferinţe dedicată salubrizării. Organizatorii evenimentului au fost reprezentanţii Clujul Elitelor şi Valorilor împreună cu asociaţia de dezvoltare intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj.
În sală au fost prezenţi şi câţiva dintre studenţii Facultăţii de Agricultură care au avut ocazia să interacţioneze cu reprezentanţii mediului administrativ cât şi cu directorii unor companii de colectare.
Pe parcursul celor două ore, s-a discutat despre implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor. Cele mai importante obiective ale acestuia sunt: îmbunătăţirea logisticii de colectare, închiderea depozitelor neconforme, creşterea conştientizării publice şi reducerea cantităţii de deşeuri.
Moderatorul, Ionuţ Geană, directorul organizaţiei Clujul Elitelor şi Valorilor a adus în discuţie propunerile care există în prezent la nivelul judeţului Cluj: invesţii în staţiile de control precum şi autorizarea lor. Printre invitaţi a fost Tudor Ştefănie, primarul Municipiului Turda care a avut o părere diferită faţă de ceilalţi reprezentanţi, accentuând faptul că proiectul pe care asociaţia Eco Metropilitan Cluj doreşte să îl implementeze va dura trei sau patru ani.
“De multe ori trebuie să avem în vedere educaţia pentru că să o putem îmbina cu constrângerea. Desigur, este vorba despre educaţia tinerilor în scopul protejării mediului!”
Lucian Nemeş, viceprimarul Municipiului Turda, susţine că există o problemă stringentă la Turda, dorind ca realizarea proiectului să fie cât mai rapidă, pentru că doar cetăţeanul are de suferit de pe urma acestor deşeurilor. În cel mult doi ani, speră că totul să fie finalizat.
Problema soluţionării deşeurilor din Cluj-Napoca a fost comentată şi de Cornel Litu, deputat din Dej.
Un aspect important a punctat de asemenea şi Mircea Giurgiu, preşedintele Partidului Social Românesc, filiala Cluj.
Despre legislaţiile care vizează achiziţiile publice a vorbi Mircea Iremie, deputat de Turda.
“Trebuie să aducem şi la noi modelul din Europa în care achiziţiile publice se desfăşoară transparent şi eficient! Acum este cazul să avem iniţiativă, să schimbăm societatea civilă pentru că vorbim de reabilitarea mediului. Presa si televiziunea ne arată tuturor că în continuare se contaminează, defrişează mediul şi că sunt atât de multe încălcări de lege!”
Spre finalul conferinţei a avut loc o dezbatere ce a vizat problema din Patarât unde există o rampă de gunoi în care se reciclează frecvent.
Larisa Bîldea / Sursa fotografiilor: Larisa Bîldea