Proiect de lege al PSD, ALDE și Pro România, pentru anularea automată a amenzilor date cetățenilor pe perioada stării de urgență

Administraţie UBB Radio

Ca urmare a deciziei Curții Constituționale de ieri, care a stabilit că amenzile date în perioada stării de urgență sunt neconstituționale, ALDE a anunțat că a elaborat împreună cu PSD și Pro România un nou proiect de lege, prin care toate amenzile date cetățenilor pe toată perioada stării de urgență să fie anulate.

Amenzile aplicate cetățenilor pe timpul stării de urgență au fost declarate neconstituționale de către CCR, iar atât cele peste 300.000 de amenzi, cât și anularea lor depind de o decizie a instanței, anunță partidul condus de către Călin Popescu Tăriceanu.

Formațiunea a pus la dispoziție și un model de contestație pentru amenzile despre care spune că au fost aplicate de către Guvernul Orban în mod neconstituțional, așa cum arată CCR.

Miercuri, Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului și a decis că OUG 34/2020 prin care a fost majorat cuantumul amenzilor acordate în timpul stării de urgență, este neconstituțională. În ceea ce privește Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru completarea și modificarea Ordonanței nr.1/1999, Curtea a constatat faptul că aceasta a fost adoptată prin încălcarea art.155 alin.(6) din Constituție. Aceasta a vizat prin conținutul său normativ restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale, cum ar fi dreptul la muncă și protecție socială, dreptul de proprietate, libertatea economică și dreptul la informare, anunță CCR.

Premierul Ludovic Orban s-a declarat șocat de această decizie luată de către CCR, susținând că ea este în favoarea minorității reduse, care nu respectă legea. Premierul afirmă că va căuta o cale legală care să permită autorităților să lupte împotriva celor care nu respectă regulile și care astfel îi pun în pericol pe ceilalți cetățeni.

Sursa: Inquam Photos/Octav Ganea

Raluca Draia

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts