Traian Băsescu cere reexaminarea legislaţiei privind reglementarea condiţiilor de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole extravilane

Administraţie Politic

Băsescu a insistat ca europenii să poată achiziționa terenuri în spațiul românesc în condiţii legale similare celor din Uniunea Europeană, conform Mediafax.

Traian-Basescu-Vox-Publica

Referitor la adoptarea legislaţiei privind reglementarea condiţiilor de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole extravilane, consider oportun ca aceasta să prevadă ca cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi persoanele juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene să poată achiziţiona aceste terenuri, în România, cu restricţiile şi facilităţile similare de care cetăţenii români ori persoanele juridice de naţionalitate română beneficiază în cazul în care aceştia decid dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole extravilane în statele membre ale Uniunii Europene, potrivit legislaţiei interne aplicabile în statul respectiv.

citat din completarea cererii de reexaminare.

Președintele Traian Basescu susține că instituirea unei astfel de reglementari nu este de o natură restrictivă în privința achiziţionării de terenuri agricole în România de către cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene ori de către persoanele juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, însă urmarește să ofere condiţii legale similare în cadrul sistemul legislativ european.

Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicit, cu luarea în considerare a acestui motiv suplimentar, reexaminarea Legii privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.

se arată într-un alt citat din completarea cererii de reexaminare.

Lucrăm la lege şi sperăm să fie aprobată cât mai curând. Prevederile privind liberalizarea pieţei funciare din Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2014, dată de la care străinii sunt liberi să cumpere teren în România. În absenţa legii, românii nu au drept de preempţiune la cumpărare.

a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

– Ana-Maria Bivol / Sursa fotografiei: http://voxpublica.realitatea.net

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts