Ţările europene serbează, în data de 11 februarie 2011, 20 de ani de la decizia de a crea numărul european de urgenţă 112. Acest număr este comun pentru toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene şi este utilizat pentru a contacta gratuit serviciile de urgenţă.
Cu ocazia Zilei Europene 112 şi a aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea numărului 112, ţările europene organizează diferite acţiuni cu scopul de a promova numărul 112. În unele oraşe europene se vor forma “lanţuri umane 112”, în timp ce în altele se vor decora monumente celebre. “112 este un serviciu pentru toţi cetăţenii europeni: este într-adevăr păcat că ei nu sunt conştienţi de acest aspect. Toţi împreună, trebuie să reuşim în a face acest număr cunoscut de către fiecare cetăţean european “, a comentat Emmanuel Paul, președintele Fundației 112.
Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Gl. lt. Ing. Marcel Opriş a declarat cu ocazia acestei zile Europene că: “20 de ani de la înfiinţarea Numărului Unic de Urgenţe 112 reprezintă o foarte bună ocazie de a analiza ceea ce am făcut până acum şi de a ne recalibra eforturile pentru a oferi cetăţenilor, şi în continuare, servicii la cele mai înalte standarde profesionale şi de cea mai bună calitate.”
Ȋn Romȃnia apelarea numărului 112 a fost folosit cel mai mult de locuitorii județului Suceava, cu un procentaj de 52,99% , urmat de București, 46,01% și Cluj-Napoca, 37,85% , conform unor statistici. Ȋn schimb, județul Harghita are cel mai scăzut număr de apeluri de urgență, de 11,64%.
_________________
Petruța Munceleanu