Zoom a cumpărat start-up-ul american Keybase, achiziția reprezentând una dintre etapele importante în planul de 90 de zile al aplicației pentru a consolida și mai mult securitatea platformei de comunicare video. Odată cu declanșarea pandemiei, Zoom s-a bucurat de un succes din ce în ce mai mare, aplicația fiind folosită zilnic de mulți oameni pentru a lucra sau pentru a ține legătura cu cei apropiați. Doar pe parcursul ultimelor săptămâni, aceasta a înregistrat o creștere a traficului zilnic cu 535 %, conform statisticilor.
La momentul actual Zoom are propria metodă de criptare end-to-end encryption (E2EE), care induce în eroare utilizatorii, deoarece metoda de criptare utilizată este TLS (transport layer security), aceeași metodă întâlnită la protecția conexiunilor HTTPS, conform CERT-RO.
Zoom a cumpărat start-up-ul american Keybase, achiziția reprezentând una dintre etapele importante în planul de 90 de zile al aplicației pentru a consolida și mai mult securitatea platformei de comunicare video. În legătură cu criptarea end-to-end au existat acuzații, deoarece nu întrunea toate condițiile. Deşi prezentările aplicaţiei promiteau această facilitate, în realitate, criptarea folosită de Zoom nu acoperea întreaga legătură dintre utilizatori. Conform anunțului publicat pe site-ul oficial al platformei Zoom, urmează să fie publicat un proiect criptografic detaliat vineri, 22 mai.
Nu a fost anunţată valoarea tranzacţiei, însă oficialii Zoom au ţinut să specifice că funcţia de criptare end-to-end va fi oferită doar pentru utilizatorii plătitori, nu şi pentru cei care folosesc gratuit serviciul.
„Considerăm că acest lucru va oferi o securitate echivalentă sau mai bună decât a platformelor de mesagerie criptată deja existente, dar cu calitatea și scara video care au făcut ca Zoom să fie ales de peste 300 de milioane de participanți zilnic”, a comunicat CEO-ul Zoom, Eric Yuan într-un anunț oficial.
Luna trecută, Zoom l-a angajat pe fostul şef pe partea de securitate de la Facebook, Alex Stamos, în calitate de consultant pentru probleme de securitate şi intimidate, exact ariile pe care Zoom se concentrează acum.
Dacă în ianuarie aplicația era descărcată de 56.000 de ori pe zi la nivel mondial, numărul descărcărilor zilnice a ajuns la milioane, potrivit firmei Apptopia. Până în prezent, aplicația Zoom a fost descărcată pe Google Store de peste 100 de milioane de ori.
Sursa: Rawpixel
Ioana Cheșu