Cluj-Napoca va avea prima stradă smart din România. Lucrările pe Molnar Piurariu sunt aproape finalizate

Din oraş UBB Radio

Pe durata stării de urgență, lucrările de dezvoltare a orașului Cluj-Napoca nu se opresc. Bănci cu încărcător, stații de încărcare pentru trotinete, mașini, biciclete, stâlpi de electricitate cu WIFI și o șosea de două ori mai mică sunt câteva dintre inovațiile aduse orașului.

Proiectată pe modelul marilor orașe europene, strada Molnariu Piuariu din cartierul Mărăști va fi reamenajată complet, vizând nu doar mărirea spațiului pietonal, ci și dotarea high tech.

,,Sunt propuse bănci cu încărcare electrică pentru mobile, sunt stâlpi de iluminat cu tehnologie LED de ultimă generație care au incorporate sisteme pentru WIFI pentru internet în spațiu public, dar și dotări precum stații de încărcare electrice pentru biciclete și trotinete.”, a declarat Ovidiu Câmpean, coordonatorul proiectului, pentru Digi24.

Primarul Emil Boc spune, într-o postare publicată pe o rețea de socializare că lucrările la prima stradă smart din România se apropie de final:

,,Am verificat astăzi stadiul lucrărilor la str. Molnar Piuariu, proiect de finanțare europeană ce presupune reamenajarea completă a tronsonului dintre străzile Fabricii de Zahăr și Dâmboviței, cuprinzând intersecția cu str. Teleorman. Investiția vizează crearea unui culoar pietonal modern, cu prioritizarea mijloacelor de transport nemotorizate.”, spune primarul din Cluj-Napoca în postare.

Potrivit proiectului, vor fi plantați 48 de arbori noi ce vor completa copacii existenți pe tronson, îmbunătățind semnificativ calitatea spațiului public. De asemenea, va avea loc reorganizarea străzii prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul exclusiv pietonal și spațiul carosabil, refacerea întregii suprafețe de călcare și multe altele.

Nu în ultimul rând, s-a avut în vedere reducerea consumului de energie electrică și implicit a gazelor cu efect de seră (ex. CO2), prin utilizarea unui sistem de iluminat performant, care folosește tehnologii ce permit reducerea fluxului iluminos pentru anumite paliere orare, dar și îmbunătățirea sistemului de colectare a apelor pluviale.

,,Este un proiect pilot în cartiere. Dacă va fi acceptat și agreat de către clujeni vom incerca să extindem astfel de proiecte și în alte cartiere.”, a mai declarat coordonatorul proiectului.

La postarea primarului Emil Boc de pe site-ul de socializare, cetățenii clujeni exprimă păreri diferite în legătură cu noua investiție din oraș. Mulți dintre ei felicită inițiativa primarului în a moderniza spațiul urban, însă există și multe persoane care critică decizia acestuia pe motivul “unor bani investiți degeaba”.

Proiectul este finanțat de fonduri europene prin Programul Operațional Regional, axa 4.1 și are o valoare totală de 4.3 milioane de lei.

,,Am atenționat constructorul cu privire la faptul că termenul contractual de finalizare a lucrării este data de 15 mai 2020, iar după această dată vor fi aplicate penalități de întărziere, conform contractului.”, a mai punctat primarul Emil Boc.

Pentru mai multe detalii și fotografii cu lucrările de pe strada smart, puteți accesa pagina de Facebook a primarului Emil Boc.

Sursa: Facebook Emil Boc

Bianca Bărbat

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts