După cum şi-a obişnuit publicul încă de la ediţia din 2005, şi anul acesta Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a pregătit o secţiune specială, dedicată cinematografiei autohtone.
Astfel, cinefilii amatori de producţii româneşti, sunt invitaţi timp de 3 zile, în cadrul Zilelor Filmului Românesc să urmărească cele mai recente producţii autohone, unele dintre ele fiind difuzate în premieră absolută în România, sau chiar în premieră mondială.
Pe lista din acest an se află 12 filme de lung metraj, 4 mediumetraje şi 11 scurtmetraje selectate de către artistic al Festivalului, Mihai Chirilov. “Punctele de atracţie ale selecţiei de lungmetraj sînt, fără îndoială, noul film al lui Cătălin Mitulescu, Loverboy, şi cel al lui Constantin Popescu, Principii de Viaţă, cu Vlad Ivanov în primul său rol principal”, punctează Chirilov „vedetele” incontestabile ale selecţiei Zilelor Filmului Românesc din 2011.
Filmul Loverboy, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Cătălin Mitulescu, va fi proiectat la TIFF în premieră absolută în România. Producţia vine direct de pe covorul roşu de la Festivalul de Film de la Cannes, unde este selectat în secţiunea Un Certain Regard. În distriuţia filmului îi întâlnim în rolurile principale pe Ada Condeescu şi George Piştereanu, protagoniştii producţiei câştigătoare a 7 Premii Gopo în 2011, inclusiv a Premiului pentru Cel mai Bun Film, Eu când vreau să fluier, fluier (r. Florin Şerban). Loverboy este povestea unui tânăr de 20 de ani, care cucereşte fete, le face să se îndrăgostească de el şi le plasează mai departe unei reţele de trafic de carne vie din Constanţa. Pentru poliţistii de la trafic de persoane, această tehnică de racolare se numeşte „metoda prin îndrăgostire”, iar cei ce o practică sunt denumiţi „loverboys”. Planurile băiatului sunt însă date peste cap în momentul în care se îndrăgosteşte nebuneşte de Veli, una dintre fetele pe care trebuie să le racoleze.
Un alt titlu mare ce va putea fi vizionat în cadrul secţiunii Zilele Filmului Românesc este Dacă bobul nu moare, în regia lui Sinişa Dragin.Filmul a câştigat în 2011 Premiul Publicului Robert Bosch Stiftung la Festivalul de Film de la Rotterdam şi a fost selectat în 2010 în competiţia celui mai important festival de film din Japonia, cel de la Tokyo. Lungmetrajul spune povestea a doi taţi, unul sârb şi unul român, care încearcă să facă faţă unor drame. Cel sârb vine în România pentru a recupera trupul fiului mort, în timp ce tatăl român încearcă să-şi găsească fiica, vândută ca prostituată în Kosovo.
Documentare şi scurtmetraje autohtone
Din Zilele Filmului Românesc nu lipsesc nici în acest an documentarele. Două filme de neratat din această categorie sunt: coproducţia româno-germană Aproape de cer, un film regizat de Titus Faschina, Metrobranding – a Love Story between Men and Objects, de Ana Vlad şi Adi Voicu, precum şi mediu-metrajele Petrecere şi concurs în Ciupelnița, de Liviu Săndulescu, Valea Corlatului, al lui Stephane Lucon, şi 24 Găleţi, 7 Şoareci, 18 ani, regizat de Marius Iacob.
La TIFF 2011, 11 scurtmetraje de senzaţie completează oferta de filme autohtone recente. Printre acestea se numără Apele Tac (r. Anca Miruna-Lăzărescu), prezent în competiţia de scurtmetraj a Festivalului de la Berlin în 2011; Stop Over (r. Ioana Uricaru), selecţionat în Competiţia Festivalului de Film Sundance 2011, Draft 7 – filmul cu care Luiza Pârvu revine în selecţia TIFF, după ce în 2010 a concurat în cadrul aceleiaşi secţiuni cu Aniversarea. Prezente sunt şi filmul documentar You Can’t Hide Love from Gypsies (r. Mara Trifu), prezent la Cannes 2011 în secţiunea Semaine de la Critique precum şi Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Giurgiu), proiectat la TIFF în premieră mondială.
Juriul
În acest an, juriul care va decide câştigătorii Premiilor Zilele Filmului Românesc pentru Cel mai Bun Film, respectiv Cel mai Bun Debut, este format din 3 personalităţi ale cinematografiei europene: Nadia Paschetto, director şi selecţioner al Festivalului Internaţional de Film de la Arras, Dana Enulescu, corespondent BBC pentru Ministerul Afacerilor Externe de la Roma şi Daniela Michel, directorul Festivalului de Film de la Morelia.
22 de zile până la TIFF 2011…
Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 3-12 iunie 2011 la Cluj-Napoca şi între 15 şi 19 iunie, la Sibiu.
____________
Lăutaru Andrada