Comisia Europeană şi preşedinţia spaniolă a UE lansează astăzi Anul european 2010 de luptă împotriva sărăciei şi excluziunii sociale. Sub sloganul „Stop sărăciei acum!”, campania are drept obiectiv plasarea luptei împotriva sărăciei – care afectează direct un european din şase – în centrul atenţiei în întreaga UE în decursul anului 2010.
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi prim-ministrul spaniol José Luis Zapatero vor inaugura Anul printr-o ceremonie de lansare care va avea loc la Madrid.
„Combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale face parte integrantă din efortul de a ieşi din criză. Mult prea frecvent, tocmai persoanele cele mai vulnerabile dintr-o societate sfârşesc prin a fi cel mai tare lovite de impacturile unei recesiuni. Din aceste motive, Anul european 2010 trebuie să acţioneze ca un catalizator pentru a spori sensibilizarea şi a impulsiona construirea unei societăţi mai favorabile incluziunii, care face parte integrantă din viitoarea strategie a UE pentru anul 2020 pe care am propus-o”, a subliniat Preşedintele Comisiei, José Manuel Durão Barroso.
Comisia Europeană a votat un buget de 17 milioane de euro pentru susţinerea programului european desfăşurat în 2010 cu ocazia Anului European pentru combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale. Acesta ar putea fi suplimentat prin co-finanţare naţională, se arată în comunicatul de presă.
Fiecare stat membru va desemna un Organism Naţional de Implementare care va avea rolul de a asigura coordonarea la nivel naţional a activităţilor propuse cu ocazia acesui an. Pentru România Organismul Național de Implementare a fost desemnat Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale.
Campania de comunicare a Anului european va cuprinde un concurs pentru jurnalişti, o iniţiativă artistică şi două „săptămâni obiectiv”, în care diferite evenimente naţionale din întreaga UE se vor concentra în două săptămâni din mai şi octombrie. Anul se va încheia printr-o conferinţă recapitulativă la Bruxelles, la 17 decembrie, sub preşedinţia belgiană a UE.
Uniunea Europeană este una dintre cele mai bogate regiuni din lume, dar cu toate acestea, 80 000 de cetăţeni, adică 17% dintre europeni, dispun de resurse atât de limitate încât nu îşi pot permite strictul necesar.
În fiecare an, începând din 1983, UE a iniţiat un “An European”, campanie de sensibilizare cu rolul de a informa cetăţenii Europei şi de a atrage atenţia guvernelor naţionale asupra anumitor teme sociale. În 2008, Uniunea a sărbătorit Anul European al dialogului multicultural, în 2007, egalitatea de şanse a fost în prim-plan şi în 2006, Anul European al mobilităţii lucrătorilor.
Mara Rusu