Traficul de internet și date din România a crescut cu aproximativ 26% în perioada stării de urgență

Tech UBB Radio

În cele 60 de zile de stare de urgență, traficul de internet și date din România a crescut în medie cu 26%, adică 30% în rețelele fixe și 5% în rețele mobile, în timp ce traficul de voce a înregistrat o creștere medie de 11%, comparativ cu cele 60 de zile de dinaintea instaurării stării de urgență, arată un studiu realizat de Autoritatea Națională pentru Administrarea și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Creștere semnificativă a utilizării internetului în cele 60 de zile de izolare, se datorează distanțării sociale și implementării stării de urgență, deoarece rețelele de comunicații au permis oamenilor să ia legătura cu cei dragi, să muncească de acasă, iar elevilor să facă școală online. Acest lucru este susținut și de președintele ANCOM, Sorin Grindeanu care a declarat că necesitatea de a fi conectați unii cu ceilalți, chiar și prin intermediul unui ecran a dus la această creștere a consumului de internet și date. Acesta i-a lăudat pe operatorii din România pentru modul în care gestionează rețelele de comunicații și infrastructura acestora:

„În contextul stării de urgență și necesității de distanțare socială, rețelele de comunicare ne-au permis să ținem legătura cu cei dragi, să lucrăm în siguranță de acasă, să facem școala online, pe scurt să fim conectați. Cred că abia acum, în astfel de momente de cumpănă, când constatăm că peste 2000 de PB de date au circulat prin rețelele de comunicații din țara noastră în cele două luni de stare de urgență, conștientizăm cu toții rolul esențial pe care îl au comunicațiile în viața noastră și cât de importantă este o infrastructură sustenabilă. Modul în care au fost gestionate rețelele de către operatori în toată această perioadă este un motiv de mândrie pentru România.”

Conform studiului ANCOM, în perioada 16 martie- 15 mai 2020, utilizatorii din România au consumat un trafic de internet și date de 1,8 mii  Petabyte (PB), adică cu 30% mai mult decât în perioada anterioară, în rețelele fixe, respectiv de 0,2 mii PB în rețelele mobile (+5%). Prin urmare, creșterea traficului de internet în rețelele fixe față de cele mobile, poate fi tradus prin faptul că cei mai mulți utilizatori de internet s-au aflat la domiciliu în perioada stării de urgență, folosind mai degrabă conexiunea Wi-Fi a router-ului de internet decât datele mobile.

Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM a afirmat că serviciul de Comunicații se aștepta la creșterea traficului de internet în contextul pandemiei:

„Așa cum estimam încă de la jumătatea lunii martie, cererea de servicii de comunicații electronice a înregistrat evoluții excepționale în cele 60 de zile ale stării de urgență în România. Totuși, creșterile au fost atenuate în urma apelului lansat de comisarul european Thierry Breton pentru o transmitere și utilizare responsabilă a serviciilor de streaming video, de tipul Netflix, Youtube sau Facebook, astfel că în rețelele mobile ponderea acestui tip de trafic a scăzut de la 55% la 49% în această perioadă.”

De asemenea, studiul arată că traficul de voce a crescut pe perioada stării de urgență cu 11% față de perioada anterioară. Astfel, apelurile efectuate în cele 60 de zile de izolare au depășit 13 miliarde de minute.

 Vârfurile de consum înregistrate în perioada stării de urgență

Potrivit cercetării ANCOM, cele mai aglomerate intervale orare din perioada stării de urgență, din punct de vedere al utilizării rețelelor de comunicații fixe și mobile (Internet, telefonie), au fost:

  1. între orele 18.00-19.00 în data de 22 martie 2020- cel mai mare consum de internet și date în rețelele fixe (2,3 PB): momentul instituirii primelor restricții impuse de Ordonanța Militară nr. 2 privind măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19.
  2. între orele 11.00-12.00 în data de 23 martie 2020- cel mai mare consum de voce (35 milioane minute vorbite): momentul instituirii restricțiilor de circulație a persoanelor în intervalul orar 22.00-06.00, în baza Ordonanței Militare nr. 2 din 21 martie 2020; declarația de presă a Președintelui României. O creștere similară s-a înregistrat și în data de 19 aprilie 2020, un vârf tradițional pentru prima zi de Paște.
  3. între orele 20.00-21.00 în data de 25 martie 2020- cel mai mare consum de internet și date în rețelele mobile (0,25 PB): momentul instituirii interdicțiilor de circulație a tuturor persoanelor în afara locuinței și suspendarea unor zboruri, în baza Ordonanței Militare nr. 3.

În final, studiul realizat de ANCOM precizează că, pe perioada stării de urgență utilizatorii cu facturi restante au beneficiat de acces la internet și telefonie, conform informațiilor transmise de operatorii acestor servicii.

Sursa: ANCOM

Cătălina Hui

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts