UE lansează anul european 2010: Stop sărăciei acum!

Social UBB Radio

Stop sărăciei acum!Comisia Europeană şi preşedinţia spaniolă a UE lansează astăzi Anul european 2010 de luptă împotriva sărăciei şi excluziunii sociale. Sub sloganul „Stop sărăciei acum!”, campania are drept obiectiv plasarea luptei împotriva sărăciei – care afectează direct un european din şase – în centrul atenţiei în întreaga UE în decursul anului 2010.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi prim-ministrul spaniol José Luis Zapatero vor inaugura Anul printr-o ceremonie de lansare care va avea loc la Madrid.

„Combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale face parte integrantă din efortul de a ieşi din criză. Mult prea frecvent, tocmai persoanele cele mai vulnerabile dintr-o societate sfârşesc prin a fi cel mai tarStop sărăciei acum!e lovite de impacturile unei recesiuni. Din aceste motive, Anul european 2010 trebuie să acţioneze ca un catalizator pentru a spori sensibilizarea şi a impulsiona construirea unei societăţi mai favorabile incluziunii, care face parte integrantă din viitoarea strategie a UE pentru anul 2020 pe care am propus-o”, a subliniat Preşedintele Comisiei, José Manuel Durão Barroso.

Comisia Europeană a votat un buget de 17 milioane de euro pentru susţinerea programului european desfăşurat în 2010 cu ocazia Anului European pentru combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale. Acesta ar putea fi suplimentat prin co-finStop sărăciei acum!anţare naţională, se arată în comunicatul de presă.

Fiecare stat membru va desemna un Organism Naţional de Implementare care va avea rolul de a asigura coordonarea la nivel naţional a activităţilor propuse cu ocazia acesui an. Pentru România Organismul Național de Implementare a fost desemnat Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

Campania de comunicare a Anului european va cuprinde un concurs pentru jurnalişti, o iniţiativă aStop sărăciei acum!rtistică şi două „săptămâni obiectiv”, în care diferite evenimente naţionale din întreaga UE se vor concentra în două săptămâni din mai şi octombrie.  Anul se va încheia printr-o conferinţă recapitulativă la Bruxelles, la 17 decembrie, sub preşedinţia belgiană a UE.

Uniunea Europeană este una dintre cele mai bogate regiuni din lume, dar cu toate acestea, 80 000 de cetăţeni, adică 17% dintre europeni, dispun de resurse atât de limitate încât nu îşi pot permite strictul necesar.

În fiecare an, îStop sărăciei acum!ncepând din 1983, UE a iniţiat un “An European”, campanie de sensibilizare cu rolul de a informa cetăţenii Europei şi de a atrage atenţia guvernelor naţionale asupra anumitor teme sociale. În 2008, Uniunea a sărbătorit Anul European al dialogului multicultural, în 2007, egalitatea de şanse a fost în prim-plan şi în 2006, Anul European al mobilităţii lucrătorilor.

Mara Rusu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts