Libertatea presei în UE a fost discutată în Parlamentul European

UE

Libertatea presei în Uniunea Europeană a fost dezbătută în Parlamentul European, marţi, 6 noiembrie, iar la dezbatere au participat deputaţii europeni de la comisia pentru libertăți civile și experți în domeniu.
Renate Weber (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, România), lucrează la un raport privind libertatea mass-media în UE. Raportul „fixează principii: ce trebuie și ce nu trebuie să facă statele membre pentru a asigura libertatea presei“, declară doamna Weber.
Tot în cadrul audierii publicela PE aceasta afirmă faptul că: „Problemele cărora trebuie să le facă față mass-media în aproape toate statele membre sunt similare“.
Un alt reprezentant al OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) pentru libertatea presei, Dunja Mijatovic, arată că mai multe ţări sunt pentru protejarea presei, dar mereu se eşuează în implementarea acesteia.
Ceilalţi participanţi susţin faptul că situaţia libertăţii presei s-a  înrăutăţit din 2008 până în prezent şi cere mai multă transparenţă acesteia. Presa este pusă sub presiune din cauza crizei economice şi independenţa acesteia este ameninţată de poliţie, arestări arbitrare şi corupţie.
Standardele minime pentru împiedicare influenţei politice asupra presei au fost menționate ca benefice pentru transparență, însă o parte din cei care au luat cuvântul au arătat că existența standardelor ar putea afecta libertatea presei la nivel național sau independența editorială.
_____________
Mădălina Gorschi

Foto: europarl.europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts