Britanicii vor să iasă din UE

UE

Jumătate dintre britanicii sunt pro deciziei de a ieşi din Uniunea Europeană, la un eventual referendum pe acest subiect, reiese dintr-un studiu institutului YouGov, potrivit AFP.
În urma sondajului rezultă faptul că 49% dintre britanici doresc această ieşire din UE, 28% pentru păstrarea în cadrul UE, iar 17% sunt indecişi în privinţa acestei chestiuni.
Sondajul s-a realizat şi în Germania, iar aici, situaţia arată că 57% dintre cei intervievaţi sunt pro rămânerii în UE, 25% s-ar pronunţa pentru ieşirea dinUE, iar 9% se declară indecişi. În Franţa, procentele sunt de 43% pentru rămânerea în UE, 32% împotrivă şi 10% se declară indecişi, adaugă sursa citată.
Studiu a fost realizat în perioada 19-28 octombrie, iar datele sunt incluse în cel mai recent barometru EuroTrack. Tările care au participat la acest sondaj au fost: Marea britanie,  Germania, Franţa, Danemarca, Suedia, Finlanda şi Norvegia.
La aceste semnale dese şi îngrijorate, cancelarul Germanie, Anghel Merkel îi cere premierului David Cameron să colaboreze pentru evitarea unui impas în discuţiile despre bugetul UE din cursul lunii noiembrie. Liderii s-au întâlnit la Londra în încercarea de a atenua diferenţele privind un buget UE în valoare de 1000 de miliarde de euro, care ameninţă să blocheze un acord şi alimentează temerile că Londra se îndepărtează de Uniunea Europeană.
Ca un răspuns la cererea cancelarului german, premierul David Cameron se opune oricărei înţelegeri care nu este în interesul Marii Britanii şi va insista pentru o îngheţare în termeni reali.
Anterior, Anghela Merkel declară că nu îşi poate imagina o UE fără Marea Britanie, aceasta fiind cea de-a şasea economie ca mărime din lume, care se bazează pe UE pentru jumătate din comerţul său.
____________
Mădălina Gorschi
Foto: telegraph.co.uk

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts