Summit-ul de la Copenhaga- Ziua 2: Textul în limba daneză face furori

Internaţional

               Conducătorul celor 77 de țări, cele mai sărace, Lumumba Stanislaus Di-ApingCea de-a doua zi a summit-ului de la Copenhaga a luat o altă întorsătură față de prima zi, din cauza unui document secret care s-a difuzat în mod neautorizat și care a fost numit  “Danish Text”. Țările în curs de dezvoltare reacționează cu furie din cauza acestui document, care se presupune  că ar fi scris de către Danemarca, ţara gazdă a conferinţei Organizaţia Naţiunilor Unite.

În a doua zi de conferință, ziarul “The Guardian” a publicat ceea ce se presupunea a fi acest text. “Textul danez” sau “Acordul de la Copenhaga”este, de fapt, un proiect de rezoluţie care acordă mai multă putere ţărilor dezvoltate şi face ca ONU să nu poată gestiona fondurile ce vor fi colectate pentru ajutorarea ţărilor sărace.
Proiectul este întocmit de către un grup de specialiști din SUA, Danemarca si Marea Britanie, fiind cunoscut sub numele de “cercul de angajament”. Organizaţiile neguvernamentale şi ţările în curs de dezvoltare sunt revoltate pentru că ele îşi doreau ca problematica gestionării resurselor alocate schimbărilor climatice să fie gestionate de Organizaţia Naţiunilor Unite

“Textul danez” are ca scop principal limitarea creșterii de temperatură la doar două grade Celsius și oprirea țărilor sărace de la emiterea a mai mult de 1.44 tone de carbon pe persoană până în anul 2050. Pe de altă parte, textul prevede ca ţările bogate să poată emite 2.67 de tone de carbon per persoană. Documentul mai precizează că anul 2020 va fi anul în care se va atinge limita superioară a emisiilor de bioxid de carbon iar 2050 va fi anul în care se vor înjumătăţi emisiile de carbon raportate la anul 1990.

Conducătorul celor 77 de țări, cele mai sărace, Lumumba Stanislaus Di-Aping, l-a criticat aspru pe prim-ministrul danez Lars Lokke Rasmussen, despre care a afirmat că nu este o gazdă neutră: ”Prim-ministrul vostru a ales să protejeze ţările bogate, pe când democrația înseamnă că toate țările trebuie ascultate.”

Potrivit cotidianului danez “ Jyllands-Posten”, un comunicat de presă emis de Ministerul Climei din această țară, neagă faptul că textul publicat de ziarul “Gardianul” ar fi o propunere oficială.

Pe baza “Protocolului Kyoto”, semnat în 1997, toate ţările sărace erau scutite de orice fel de obligaţii, pe când ţările bogate erau singurele răspunzătoare de emisiile de bioxid de carbon de până acum şi urmau să fie obligate să ia cele mai drastice măsuri.

Aparaschivei Andreea Monica

Foto: en.cop15.dk

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts