Gravitatea accidentului nuclear de la Fukushima, plasat la acelaşi nivel cu cel din 1986 de la Cernobîl

Internaţional UBB Radio

Ridicarea gradului de gravitate al accidentului nuclear de la Fukushima Daiichi de la 5 la 7 pe scara accidentelor nucleare şi radiologice (INES) plasează accidentul la acelaşi nivel cu cel petrecut în anul 1986 la Cernobîl, a anunţat marţi agenţia japoneză Kyodo, citată de AFP.

Potrivit Kyodo, Comisia Guvernamentală pentru Siguranţa Nucleară a estimat că materiile radioactive scurse din reactoarele centralei de la Fukushima au atins, la un moment dat, 10.000 de Tera-Bequerels pe oră, fapt ce ar justifica încadrarea accidentului la nivelul 7, considerat maxim pe scara internaţională.

“Cernobîl a fost ca explozia unei bombe radiologice. Noua bombă radiologică este Fukushima şi ne va costa şi mai scump” în termeni umani şi economici, a avertizat specialistul în domeniul termodinamicii, Natalia Mironova.

De asemenea, aceasta a mai apreciat că gravitatea accidentului de la Fukushima ar putea depăşi catastrofa de la Cernobîl şi pe scara internaţională a evenimentelor nucleare şi radiologice (INES).

Aflat la nivelul 7, accidentul nuclear este considerat cel mai grav din istoria nucleară civilă.

_____________

Anca Baciu

Foto: telegraph.co.uk

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts