STUDIU | Fragmentele de pergament de la Marea Moartă despre care se credea că sunt goale conțin text invizibil

Știință UBB Radio

Cercetătorii au descoperit că patru dintre cele 51 de fragmente ale manuscrisurilor de la Marea Moartă, găzduite de Biblioteca John Rylands de la Universitatea Manchester conțin defapt text lizibil în limba ebraică/armaică. Aceste fragmente care datează încă de pe vremea lui Isus nu pot fi văzute cu ochiul liber, fiind nevoie de o cameră special, potrivit cercetării ce a fost dată publicității pe 15 mai.

Fragementele de mansucrise au fost excavate când au fost descoperite pergamentele pentru prima dată în peșterile Qumran din Cisiordania. În anii ’50, guvernul iordanian a oferit manuscrisele lui Ronald Reed, un expert în piele de la Universitatea din Leeds. Acesta le-a studiat dar nu a putut găsi niciun text. În 1997, fragementele au fost donate Universității din Manchester, dar au rămas relativ neatinse până când profesoara Joan Taylor de la King’s College London a examinat fragmentele pentru un nou studiu recent, potrivit dqcaas.com.

Când a examinat fragmentele pentru noul studiu, profesorul Taylor a considerat că este posibil ca unul dintre ele să conțină de fapt o scrisoare și, așadar, s-a decis să fotografieze toate fragmentele existente ce depășesc 1 cm folosind imagistica multispectrală, potrivit Universității din Manchester.

Fragmentul cel mai substanțial are resturile a patru rânduri de text cu 15-16 litere, majoritatea fiind prezervate doar parțial, dar cuvântul Shabbat (Sabatul) poate fi citit clar. Acest text poate fi legat de cartea biblică a lui Ezekiel, profetul ebraic, a mai adăugat Universitatea din Manchester.

Cu tehnicile noi de dezvăluire a textelor antice, care sunt disponibile acum, am simțit că trebuie sa știm dacă aceste scrisori pot fi descifrate”, a spus Joan Taylor. Aceasta a mai spus că  „există doar câteva pe fiecare fragment, dar  sunt ca niște bucăți lipsă dintr-un puzzle pe care il găsești sub canapea”.

Echipa de cercetare efectuează momentan investigații suplimentare asupra fragmentelor, iar rezulatete vor fi publicate într-un raport, potrivit dqcaas.com.

Sursa: Unsplash, Manchester University

Laura Costin

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts