Algoritmul de testare pentru coronavirus a fost actualizat. Noile criterii şi recomandări au la bază un document elaborat de comisia europeană.

Sănătate UBB Radio

Pentru testarea COVID-ULUI-19, de internare şi externare trebuie respectat următorul algoritm:

  1. Recomandări de prioritizare a testării pentru COVID-19:

Recomandările au la bază  documentul elaborat de Comisia Europeană, pe baza sfatului ştiinţific oferit de Centrul European de Control al Bolilor. România în momentul actual se află în stadiul pre-epidemic, înregistrându-se cazuri de transmitere locală restrânsă şi cazuri de import. Situaţia fiind gravă, cazurile de coronavirus apărând din ce în ce mai mult, detectarea cazurilor trebuie făcută rapid pentru a stopa răspândirea acestuia. Prioritizarea testării în ordine descrescătoare a importanţei este următoarea:

Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internatională, contacţi simptomatici ai cazurilor confirmate, personal medico-sanitar simptomatic, cazuri de pneumonie fără altă etiologie, cazuri de SARI fără altă etiologie, persoane instituţionalizate simptomatice şi pacienţi înainte de procedura de transplant şi donatorii de celule stem hematopoietice. În cazul acestor persoane testarea se face imediat, fiind recomandată internarea dacă rezultatul este pozitiv, iar externarea se face doar în momentul în care medicul curant consideră că evoluţia clinică a pacientului permite externarea.

  1. Categorii de persoane care nu fac obiectul testării:

Contacţi asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personal medico-sanitar, fiindu-le recomandată auto-izolarea la domiciliu 14 zile de la ultimul contact. La apariţia simptomelor în decurs de 14 zile de la ultimul contact, aceştia sunt testaţi.

Persoane asimptomatice cu istoric de călătorie internatională cărora le este recomandată carantina, respectiv auto-izolarea la domiciliu 14 zile de la data intrării în România. La apariţia simptomatologiei în decurs de 14 zile de la data intrării în România, aceştia sunt testaţi. Testarea se face doar la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât şi în cel privat de sănătate.

Sursa: CECAR Business Magazin

Ana Gălan

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts