Ministerul Fondurilor Europene a anunțat că spitalele implicate în lupta împotriva Covid-19 vor beneficia de 350 de milioane de euro, pentru decontarea achizițiilor de aparatură medicală şi echipamente de protecţie făcute începând cu luna februarie 2020, conform Agerpres.
„Pacienții români nu țin cont de birocrație, de programul redus de lucru al funcționarilor, de consultările maraton cu zeci de spitale sau de mecanismele interinstituționale create ad hoc. Pacienții se luptă pentru viața lor și faptul că am reușit să ne mobilizăm cu toții este îmbucurător pentru construcția viitorului Program Operațional de Sănătate finanțat cu 4,5 miliarde de dolari, pe care România îl pregătește pentru 2021-2027”, a declarat Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene, potrivit unui comunicat de presă.
Există 3 tipuri de proiecte ce pot fi finanțate:
- Proiectele de tip A cu valoare maximă de zece milioane de euro se adresează unităţilor publice sanitare şi de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2, precum şi celor aferente sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Proiectele au în vedere finanțarea echipamentelor medicale necesare în tratamentul pacienților.
- Proiectele de tip B cu valoare maximă 15 milioane de euro au ca partener eligibil IGSU, inclusiv în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale. Aceste iniţiative sunt destinate spitalelor modulare şi secţiilor de terapie intensivă mobilă.
- Proiectele de tip C a căror valoare maximă nu poate depăşi 3 milioane de euro au ca solicitanţi eligibili autorităţile publice locale în parteneriat cu furnizorii publici de servicii de asistenţă socială din judeţ pentru categoriile vulnerabile. Proiectele din această categorie sunt destinate protecției personalului implicat în lupta cu pandemia, suplimentar stimulentelor financiare de câte 2.500 lei deja acordate personalului medical și auxiliar, conform declarației Ministerului Fondurilor Europene.
Sursa: Facebook Ministerul Fondurilor Europene
Rareș Florea