Sărbătorile Pascale, prilej de stres sau de bucurie

Cultură

Perioada sărbătorilor este una aglomerată. Pregătirile încep din timp. Cumpărăturile sunt făcute de multe ori în grabă într-una dintre ferestrele existente între locul de muncă și familie. Mâncarea trebuie să fie diversificată și cât mai gustoasă pentru a mulțumi fiecare membru al familiei. Totodată trebuie să te împarți între munca propriu-zisă de a pregăti cele necesare pentru sărbătorile Pascale: mâncare și curățenie, și „munca spirituală” ce presupune respecatarea tradițiilor religioase.

Paștele este considerat elementul central în viata cucernică, eclesiastică și spirituală, conform crestinortodox.ro. Este sărbătoarea învierii lui Hristos ce reprezintă biruiera morții și posibilitatea reintrării omului în rai. De aceea, această perioadă necesită o pregătire spirituală mai meticuloasă, postul fiind unul mai aspru și mai lung.

Ultima săptămână a postului, săptămâna mare, este perioada cea mai încărcată atât din punct de vedere spiritual, cât și fizic. Săptămâna mare este perioada în care Isus pătimește. De aceea, în aceste zile slujbele religioase sunt mai dese și mai intense. Totodată este perioada în care încep pregătirile propriu-zise pentru sărbătoare. Magazinele devin tot mai aglomerate și înghesuite cu prilejul cumpărăturilor necesare, traficul se întețește, iar oamenii devin mai stresați fiind presați de timpul relativ puțin de a rezolva toate sarcinile.

Pentru unii această perioadă poate fi una stresantă, însă pentru alții este o perioadă de bucurie dată atât de curățirea sipirituală pe care o capătă în urma postului, cat și de emoțiile revederii unor membrii ai familiei.

„Pe tot parcursul Postului Mare, ne pregătim pentru Sărbătorile Pascale. Sunt trei piloni ai postului mare despre care însuși Isus ne vorbește în Evanghelie: postul, pomana și rugăciunea. Acestea sunt aspectele cele mai importante de care trebuie să ținem cont atunci când ne pregătim pentru Înviere, cu siguranță însoțite și de practicrea sacramentelor (spovadă/euharistie). Dacă privim lucrurile din această perspectivă, Sărbătorile Pascale vor fi, așa cum este normal să fie, un prilej de bucurie. Dar dacă omitem toată pregătirea spirituală și celebrările liturgice care ne ajută să înțelegem ce sărbătorim, punând accentul mai mult pe ceea ce vom mânca și cum vom petrece, atunci am omis esențialul și toată pregătirea devine un stres.” (Cojoc Robert, preot catolic)

„Indiferent cât de intensă ar fi activitatea fizică sărbătorile sunt o bucurie pentru familie. Stresul vine oricând dar trebuie să îl ținem sub control.” (Elena, angajată)

În ciuda perioadei aglomerate adevărata semificație a sărbătoriloe de Paște trebuie să inspire bucurie. Munca depusă va fi răsplătită prin bucuria de a sta cu familia la masă, dar și prin bucuria învierii lui Hristos.

– Material realizat de Adelina Anghel

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts