Reducerea cazurilor de obezitate, a viciilor de postură şi a celor de refracţie va putea fi posibilă prin implementarea unor măsuri la nivelul unităţilor de învăţământ. Municipalitatea Cluj-Napoca a prezentat astăzi o serie de prevederi pentru stoparea acestor fenomene din ce în ce mai întâlnite în rândul tinerilor.
Potrivit primarului Sorin Apostu, ar trebui construite în şcoli şi licee săli pentru gimnastică medicală, pe lângă sălile clasice de sport. Datorită faptului că tinerii supraponderali sunt scutiţi din cadrul orelor de sport, aceştia nu sunt ajutaţi să slăbească, în acest caz fiind necesară gimnastica medicală. ”Doresc ca începând cu anul viitor, medicii cabinetelor şcolare să fie cooptaţi în consiliile de administrare ale şcolilor, pentru a se implica activ şi pentru a fi responsabilizaţi prin cunoştinţele pe care le au”, a declarat Sorin Apostu.
Creşterea afecţiunilor coloanei vertebrale se datorează pe de o parte mobilierului neadecvat înălţimii copiilor, iar pe de alta, orelor multiple petrecute acasă, la birou, pentru efectuarea temelor. “Lipsa mişcării şi poziţia fixă pe care tebuie să o suporte copiii contribuie cu siguranţă la creşterea numărului de vicii de postură”, a explicat Daniela Roica, medic coordonator al dispensarelor şcolare.
În privinţa alimentaţiei din unităţile de învăţământ, se înaintează demersuri pentru îmbunătăţirea meniurilor din cadrul cantinelor.
“Din alimentaţia zilnică a copiilor, nu trebuie să lipsească laptele şi produsele lactate, carnea şi derivatele din carne, ouăle, grăsimile vegetale, şi in niciun caz fructele”, a adăugat Daniela Roica.
Pentru o mai bună informare a părinţilor, vor fi introduse bilanţele periodice care atestă starea de sănătate a copiilor. Fiecare elev va primi la sfârşitul anului un formular cu privire la existenţa sau lipsa unor afecţiuni.
Delia Marinescu
Foto: arhivă UBB Radio