Încrederea românilor în faptul că direcția în care se îndreaptă UE este cea corectă a scăzut în ultimul an potrivit Eurobarometrului de toamnă 2011.
Ultimul Eurobarometru arată că încrederea românilor în Uniunea Europeană a scăzut considerabil. Dacă în 2010 încrederea românilor față de UE era de 60%, la sfârșitul anului 2011 procentul a scăzut la 46%.
Recordul procentual de încredere s-a înregistrat în perioada de pre-aderare a României la Uniunea Europeană, când 85% dintre români se arătau încrezători.
Motivele pentru care atât încrederea românilor dar și a cetățenilor din celelalte state membre UE a scăzut se datorează în principal crizei economice și problemelor din zona euro, dar și altor evenimente alăturate.
Sondajul arată că românii s-au arătat cel mai mult interesați de inițiativa Uniunii Europene de modernizare a piețelor de muncă, urmată imediat de inițiativa de a-i ajuta pe cei săraci și excluși social și a le permite să joace un rol activ în societate.
Inițiativele considerate de români a fi importante sunt aproximativ aceleași și în rândul mediei europene. Ca urmare, România se situează în tendințele europene, indicând faptul că măsurile sociale și de mediu sun considerate a fi cele mai vizate.
Clasamentul arată că cetățenii Suediei sunt cei mai încrezători în Uniunea Europeană, la polul opus aflându-se Spania și Italia. România ocupă locul 12 în ceea ce privește încrederea în Uniunea Europeană, dintr-un total de 27 state mebre UE.
_____________
Oana Alexa