Reportaj | Arta modernă în creațiile Virginiei Linul

Cultură

Semnele străvechi de pe ia bunicii și cusăturile pline de sensuri profunde ale portului tradițional românesc par să mai aibă ecou într-o lume aflată într-un marș tot mai grăbit spre modernizare . Cu toate că puțini sunt oamenii care își amintesc că în trecut avem nu doar o poveste, ci și o istorie, nu doar o familie, ci și un neam, arta de a țese costumul tradițional românesc rămâne în continuare  o parte de interes pentru  unii tineri.

Virginia-Linul

Artist popular. Sau meșter popular. Sau creator de artă tradițională?

Virginia Linul prin tot ce face își propune să promoveze costumul național românesc și are grijă ca la fiecare eveniment la care participă să amintească de tradițiile românești și șă îi facă pe tineri să conștientizeze că există valori tradiționale și că nu putem uita de unde venim fiindcă nu am mai ști încotro să ne îndreptăm.

Realizatoare de costume populare, Virginia Linul este din Salva, județul Bistrița-Năsăud și are acasă un atelier de creație unic. A crescut cu această îndeletnicire în casă și a urmat exemplu de a țese manual pânzăturile, ia, curelele și întreg costumul popular de la mama ei. Este o tehnica de lucru folosită de mult timp  până în zilele noastre și de cațiva ani Virginia Linul i-a descoperit noi valențe. Din anul 2003 nu mai face alceva decât să confecționeze costume tradiționale. A știut că tradiția face parte din noi și că rămâne expresia pură a neamului românesc.

Poate fi tradiția un port trainic ?

În anul 1999 când  România a participat la Festivalul Smithsonian din America, alături de Africa de Sud și alte două state din America, creațiile Virginiei Linul s-au bucurat de o mare popularitate și apreciere iar deschiderea spre tradițiile populare românești s-a simțit. Activă în târgurile meșterilor din Sibiu, București, Cluj, precum și în muzeele din țară, Virginia Linul și-a continuat rolul. Pentru ea meșteșugul de a crea costume tradiționale este un mod firesc de a trăi. De la ea am învătat că tradiția valorează mai mult decât zona de proveniență a costumelor. Tradiție înseamnă istorie și origine, iar fiecare costum popular indiferent de zona din care provine are o poveste.

Arta ia forme diferite, dar tradiția rămâne aceeași!

Deja trăim vremuri în care revin valorile. Până nu de mult nu putea să spun lucrul acesta, deoarece erau putin tineri interesați. Din 2011 împreună cu designul francez Philippe Guilet am reușit să  creăm o nouă colecție de costume inspirate din arta populară românească și le-am pus în modă. S-au întâlnit două lumi diferite, lumea modernă cu arta populară românească. Am știut să vedem arta și frumusețea din tot ceea ce e românesc. Tinerii pot observa că trăim un curent prin care îmbrăcămintea este influențată de tradiție.  Avem modelele florale care se gasesc pe cămași și pe fuste, accesorii sau treistuțe. Tinerii trebuie să observe ascest curent, pentru că, defapt acum asta trăim. Curentul acesta va trece, va apărea altceva, dar costumul tradițional o să rămâne în formă autentică.

Tendințe noi în moda veche?

Tradiția a existat, există și va rămâne neclintită. Pulsează în fiecare dintre noi. Asta mi-a transmis Virginia Linul. Prin potrivire, tradiția și modernitatea își găsesc locul împreună. Costumele vechi rezistă în fața tentațiilor moderniste, căci pânza de bumbac rămâne în continuare materia primă peste care se croiesc forme autentice dar și moderne care aduc cu ele iluzia permanenței.

Moda o fac cei tineri, tradiția e lăsată din popor. Putem oricând îmbină vechiul cu noul așa cum ne arată de câțiva ani Virginia Linul și designerul francez Phillipe Guilet. Arta creatoarei din Salva are rezultate și e promovată de tineri, de români pe scenă. La începutul acestei luni, în cadrul emisiunii “Dansez pentru tine” publicul a putut admira costumele tradiționale create de Virginia Linul care au fost  purtate de concurenți și vedete.

– Victoria Nicoleta Algeorge / Sursa fotografiei: autentici.ro

Comments :1

  • Vlada Claudia Lucia

    Am locuit in comuna Samt din judetu Bistrita-Nasaud si de mica mi-a placut portu popular nasaudean de fata si nu stiu cum sa fac sa ajung pe la Salva.De mama ta am auzit de la Romania Te iubesc si mi-a mers la inima,plus ca pama si jocu popular somesan mi-i drag

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts