Arta origami din Japonia până la Cluj-Napoca

Cultură Eveniment

atelier origami

Imaginează-ți că ai o bucată de hârtie pe masă. Afară este foarte cald. Ce vei face cu acea bucată? Cu siguranță ai confecţiona un evantai. Vei începe să îndoi hârtia în fășii de circa 1 cm, de la un capăt la celălalt. În mai puțin de un minut evantaiul e gata. Ceea ce tocmai ai realizat este primul pas făcut în direcția descoperirii artei origami.

Japonia este ţara în care a apărut, pentru prima dată, arta îndoirii hârtiei. Specialiştii estimează că a apărut odată cu descoperierea hârtiei. Japonezii foloseau arta origami pentru a realiza obiecte necesare traiului zilnic. Din hârtie se realizau pereţi despărţitori glisanţi, evantaie, cutii, abajururi, paravane, fafurii, dar şi bijuterii. Sunt cunoscute mai multe stiluri de modelare ale hârtiei, de la obiectele create modular până la cele constituite  într-o singură piesă.

istoric_impaturire

O semnificaţie deosebită, în Japonia, o are cocorul confecţionat din hârtie. Un vechi obicei nipon spune că persoana care va reuși să împăture 1000 de bucăţi de hârtie în forma cocorului, va beneficia de îndeplinirea oricărei dorinţe.

În Europa, arta origami a apărut în secolul al XII-lea. Aici a fost folosită în alt mod decât cel consacrat în Japonia. O permanentă sursă de inspiraţie a fost şi este natura.

Arta origami în Cluj-Napoca

Pentru pasionaţii artei origami, mâine, 8 ianuarie, la ceainăria La Perne se organizează un atelier pe această temă, începând cu ora 18, conform site-ului cluj.ro. Toth Evelyn şi Toth Tamás vor prezenta participanţilor tehnici de modelare ale hârtiei. Doritorii pot să îşi rezerve un loc pe pagina de Facebook a ceainăriei. Taxa de participare este de 5 RON.

cocor final

 Bianca Siceanu / Sursele foto: Bianca Siceanu

http://www.origami.ro/Images/Istoric/istoric_impaturire.gif

https://www.facebook.com/LaPerneCluj/photos/a.402811453161187.1073741828.402770793165253/813133395462322/?type=3&theater

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts