Baba dochia și babele ei

Cultură Meteo

În România există obiceiul ca între 1-9 Martie să ne alegem baba, care conform unei legende ne va ursi tot anul, de asta se și spune asta-i „baba mea”.Se presupune că în funcție de vremea zilei alese așa ne va merge tot anul, potrivit ziare.com.

Această legendă a început încă de pe vremea tracilor și s-a răspândit în toată zona balcanică. Este legată de Munții Bucegi și Ceahlăul, numiți totodată „Babele” sau „Baba Dochia”, care sunt considerate simboluri ale primăverii.

Legenda spune că primele 9 zile ale lunii martie sunt imprevizibile, foarte schimbătoare, exact cum ne-a fost prezentată și Baba Dochia prin intermediul istorisirilor populare. Tradiția amintește că Baba Dochia își are rădăcinile într-un sat unde principala ocupație era păstoritul. Aparent, Baba Dochia, era o femeie puternică, dar rea, în mod special cu nora sa pe care avea obiceiul să o trimită la căutat de frăguțe când era vremea neprielnică. Nora a fost sfătuită de un moșneag să meargă într-o anumită vale fiindcă acolo va gasi fragi copți. Baba Dochia, după ce a văzut fragii copți a crezut ca a sosit primăvara și a pornit mult prea repede cu oile pe munte. Totuși, prudentă fiind, Baba a decis să îmbrace 9 cojoace, pe care le-a dezbrăcat în timp ce urca muntele deoarece vremea părea a se încălzi. Însă, în ultima zi vremea s-a schimbat drastic, iar Baba a înghețat pe munte împreună cu oile sale, transformându-se în stane de piatră. Data de 9 martie este considerată o dată de tranziție între frig și cald, reprezântând astfel finalizarea ciclului de schimbare a vremii.

Vremea din ziua aleasă, între 1și 9 martie, are menirea de a prezice cum va decurge viața celui care a ales-o în acel an. Spre exemplu, dacă s-a nimerit a fi o zi frumoasă, însorită, înseamnă ca vei avea un an roditor cu multe împliniri. Însă, dacă ziua este ploioasă sau altfel spus câinească, vei avea parte de un an problematic, plin de neîmpliniri.

____________________

Ruxandra Pătrașcu-Maian

Foto: crestin-ortodox.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts