Raed Arafat: „Cu această relaxare ne-am apropiat din nou de linia de nesiguranţă”

Sănătate UBB Radio

Secretarul de stat Raed Arafat a participat miercuri la o întâlnire cu Marcel Ciolacu, Dan Barna şi Victor Ponta, pentru a le explica de ce este necesară prelungirea stării de alertă. Raed Arafat a fost invitat în platoul Digi24 pentru a dezvălui ce a vorbit şi detaliat cu aceştia.

Secretarul de stat a precizat că noua stare de alertă va avea modificări, proiectul urmând să intre în dezbatere în Şedinţa Guvernului de joi:

„Dacă nu mâine, vineri, dar o să intre, fără discuție”, a declarat acesta la Digi24.

Secretarul de stat MAI, a declarat că planul B ar fi o stare de alertă menţinută artificial, prin ordine de ministru, deoarce nu pot fi impuse restricții în acest fel:

„Ceea ce înseamnă că noi ne-am relaxat total și vă spun cu certitudine că este periculos, precoce, prea devreme. Nu o zic numai eu, ci este riscul să ne trezim cu o creștere a cazurilor”.

Acesta le-a prezentat celor trei lideri un index de distanţare socială pe care l-a prezentat şi în platoul Digi24 ca să-i convingă că prelungirea stării de urgenţă este necesară.

„E un material care nu e făcut de noi, o să încerc să explic o chestie. Aceste material este făcut de unele persoane care ne sprijină cu analize pe datele pe care le obțin, ei pot să aprofundeze. Cel mai important e primul diapozitiv, arată clar că a trecut de o linie verde și după care a scăzut. Asta e o situație la care ei îi spun indexul de distanțare socială. Cu cât a crescut eram în siguranță, a început să se îmbunătățească situația. Înseamnă perioada care necesită unei persoane să infecteze o altă persoană și cu cât e mai mult indexul cu atât e mai bine, cu cât e mai scăzut cu atât e mai rău”, a spus Raed Arafat.

„Noi am ajuns într-o fază bună, după care din nou am scăzut, recent. Și astea sunt ultimele zile. Aici arată că eram cât de cât să trecem sub zona de siguranță. Asta înseamnă riscul să înceapă să crească cazurile din nou într-un mod semnificativ. Legătura este aici, noi eram în zona de siguranță, cazurile scădeau. Cu albastru avem cazurile active și aici avem acest index. Noi ne-am apropiat mult de zona de siguranță, unde eram înainte”, a completat Raed Arafat la Digi24.

Acesta a mai adăugat că din cauza perioadei de relaxare, ne apropiem din nou de linia de nesiguranţă:

„Explicația e că n-am terminat. Cu relaxarea care a fost ne-am apropiat din nou de linia de nesiguranță, să zicem. Asta e explicația celor care au făcut această analiză. Probează că situația nu e gata, că încă e în dinamică. Cu cât luăm mai multe măsuri de relaxare cu cât riscul ca acest index să scadă este mai mare”.

Raed Arafat a prezentat argumentele pentru starea de alertă

Secretarul de stat a declarat că întâlnirea cu cei trei lideri de partide a fost făcută cu privire la ordonanța 68 a Guvernului, care acum este la Parlament, dar discuția s-a dus și spre starea de alertă și prelungirea ei.

Raed Arafat a declarat că

„Există încă riscul să se agraveze situația pe alocuri sau în general. Există o mișcare a cazurilor care încă nu e sub control”.

„Noi în situații de urgență avem nivele: normalitate, stare de alertă și stare de urgență. În normalitate nu suntem. Dacă era o situație normală, numai pe plan local, atunci dădea stare de alertă prefectul și o aproba ministrul de Interne. Eu am mai discutat cu o colegă de la INSP pe această abordare și argumentele ei, de ce trebuie să fie națională, sunt valide, argumente medicale. Îmi zice: dacă noi aveam încă limitare de circulație între județe mergea să abordăm diferențiat, dar când am deschis circulația la liber, situația nu poate fi ținută într-un județ, oamenii vor circula, nu putem trata problema pe alocuri, va fi foarte greu, trebuie o abordare generală”, a mai adăugat Raed Arafat.

În cadrul stării de alertă, cei de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), vor putea calcula obiectiv din ce ţări nu vor mai fi nevoiți oamenii să intre în izolare.

Sursa: Digi24

Ana Gălan

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts