România, parte a inițiativei de asistență internațională „Team Europe” și a proiectului de strângere de fonduri „The Coronavirus Global Response”

Știință UBB Radio

România ia parte la unul dintre cele mai ambițioase proiecte de asistență internațională „Team Europe”, program menit să asigure sprijin statelor care întâmpină dificultăți în combaterea pandemiei. Țara noastră participă, de asemenea, și la inițiativa de strângere de fonduri „The Coronavirus Global Response”, a anunțat într-un comunicat de presă Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Conform comunicatului, într-o ședință informală a Consiliului Afacerilor Externe, organizată prin videoconferință, miniștrii și secretarii de stat responsabili cu cooperarea pentru dezvoltare din statele membre ale Uniunii Europene (UE) au analizat programul „Team Europe”. O inițiativă menită să asigure sprijin statelor în curs de dezvoltare sau slab dezvoltate, care întâmpină dificultăți în combaterea pandemiei de COVID-19.

În cadrul conferinței, reprezentantul României, secretarul de stat pentru relații internaționale, Daniela Gîtman, a declarat că România va lua parte la programul propus de UE pentru combaterea a noului coronavirus:

„Organizația Națiunilor Unite a făcut apel la statele lumii să lucreze împreună în combaterea acestei pandemii. Prin Uniunea Europeană am răspuns și suntem parte a acestui efort care contribuie la siguranța noastră, a tuturor.” Inițiativa UE a apărut după ce Organizația Națiunilor Unite (ONU) a făcut apel la statele lumii să colaboreze pentru a reuși să învingă pandemia de COVID-19. Astfel, țara noastră se aliniază ideii că atâta vreme cât coronavirusul nu este combătut în toate regiunile de pe glob, va continua să fie o amenințare pentru noi toți, precizează sursa citată.

Mai mult, oficialul român a subliniat în cadrul întâlnirii, necesitatea susținerii statelor din vecinătatea estică și a făcut referire la ajutorul de 3,5 milioane de euro, pe care România l-a acordat recent Republicii Moldova, pentru combaterea pandemiei.

Potrivit comunicatului, ca parte a proiectului „Team Europe” (Echipa Europa), țara noastră și-a configurat peste jumătate din proiectele umanitare și de asistență din acest an, gestionate de MAE prin Agenția de Cooperare pentru Dezvoltare (RoAid). Prin urmare, România va continua să acorde asistență pentru dezvoltare în regiunile învecinate, precum Balcanii de Vest, țările din Parteneriatul Estic și Africa, după două criterii bine definite, a afirmat secretarul de stat Daniela Gîtman:

„Avem două criterii în alocarea acestor programe: pe termen scurt, ajutorarea statelor vulnerabile în actualul context; pe termen mediu, programele noastre vizează consecințele acestei pandemii, acolo unde sistemele de sănătate sau economice sunt depășite.”

În cadrul inițiativei „Team Europe”, printre prioritățile de finanțare ale României se numără întărirea capacității instituționale a sistemelor de sănătate, asigurarea securității alimentare, administrarea durabilă a resurselor de apă, combaterea știrilor false în contextul pandemiei. De asemenea, un alt mijloc de asistență este cel al educației, unde, comparativ cu anul universitar 2019-2020, România va dubla numărul burselor acordate tinerilor din statele africane, se menționează în comunicatul de presă.

În contextul pandemiei COVID-19, la reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu cooperarea pentru dezvoltare din statele membre ale UE a fost invitat să participe și directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Documentul MAE amintește că, România ia parte și la inițiativa de strângere de fonduri intitulată „The Coronavirus Global Response”, care are ca obiectiv dezvoltarea, producerea și mobilizarea de tratamente.

Sursa: Agerpres/Angelo Brezoianu

Cătălina Hui

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts