Un marș aprobat de Primărie, împotriva discriminării bolnavilor HIV/ SIDA, a avut loc astăzi pe străzile Clujului.
Protestul a fost organizat de membrii Asociației Studenților de la Asistență Socială, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva HIV/SIDA ce se sărbătorește pe data de 1 decembrie. „Cu ocazia zilei de 1 decembrie am făcut acest marș. Singurul motiv pentru care nu l-am ținut în acea zi este acela că mulți dintre studenți pleacă acasă”, declară Teodora Budaia, președinte al Asociației Studenților de la Asistență Socială. Tinerii nu au beneficiat de niciun fel de sprijin partenerial, în afara aprobării de la Primărie și a acordului decanului facultății. Dorința organizatorilor a fost aceea de a informa, de a sensibiliza și conștientiza populația în ceea ce privește bolnavii infestați cu virusul HIV. În acest scop, cei aproximativ 50 de studenți participanți au împărțit pliante ce conțineau informații despre modurile de transmitere ale virusului. De asemenea, aceștia au îmbrățișat trecătorii cărora le-au înmânat fluturașii, rostind unul dintre sloganurile protestului: Printr-o îmbrățișare nu iei SIDA.
Marșul este anul acesta la cea de-a doua ediție dar promite să nu se oprească aici. „Inițiativa a fost luată anul trecut, de Melania Miholca, fostă președinte A.S.A.S. și director general, Viorela Boga. Anul acesta s-a schimbat, suntem noi membri în asociație și de această dată noi am inițiat acest proiect. Dorim să fie o tradiție de acum, pentru asociație, dar și pentru facultate în special. Vom mai face marșul și în anii următori.”, ne-a declarat președintele asociației.
Întrebată despre valorile efectelor bolii asupra populației din România, în comparație cu alte țări din Uniunea Europeană, organizatoarea a declarat: „Știu că acum aproximativ 10.000 de oameni din România sunt afectați de SIDA, iar infectați cu virusul HIV, 6.000. Sunt valori destul de mari, comparativ cu alte țări”.
Manifestul a început în fața sediului Facultății de Asistență Socială, de unde tinerii s-au îndreptat, cu pancarte în mâini, spre Casa de Cultură a Studenților, loc unde marșul a luat sfârșit. Printre mesajele promovate de ei, scrise pe tricouri sau pancarte, s-au numărat: „SIDA nu se ia prin sărut”, „Poți risca să pierzi o prietenie din cauza HIV?”, „Înainte de moarte fizică nu ne dorim moarte socială”, „Nu mă discrimina, sunt la fel ca tine”.
Ioana-Cristina Teodorescu
Foto: Alina Mihuț