Mihai Trăistariu: „Mandinga cu un show bun, s-ar putea clasa printre primii 5.”

Divertisment Eveniment

Reprezentantul României la Eurovision-ul din Atena 2006, Mihai Trăistariu, îi sfătuiește pe cei de la Mandinga să nu asculte prea multe sfaturi, să facă ceea ce simt ei că e mai bine, să fie destinși și relaxați pe scenă.

[audio:http://radio.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2012/05/Interviu-Mihai-Traistariu-Montaj-Final-1.mp3|titles=Mihai Traistariu]

Reporter:  Anul acesta a fost o Selecție Națională destul de ciudată; votul publicului nu a coincis cu cel a publicului. Ce părere ai despre acest lucru?

Mihai Trăistariu: Nici eu nu am simțit ca fiind un an grozav. Nu au fost piese super, nici artiști de calibru. Care s-au remarcat cu adevărat, a fost Mandinga și Cătălin Josan dintre vedete, și acea trupă nouă, Electric Fence. Ei au fost cei care mi-au atras atenția. Au mai fost 2 – 3 voci bune, dar piesa nu a fost pe măsură și invers. A fost destul de slăbuță ediția asta; oricum, Mandinga au meritat să câștige, că nu prea era altcineva. Poate doar Electric Fence, care au fost foarte interesanți, dar limba țigănască era periculoasă, și așa suntem făcuți țigani prin toată Europa și dacă mai trimiteam și piesa aia era de rău. A fost o ediție slăbuță, dar de exemplu m-am uitat pe cine trimite Rusia, pe babele alea, pe mine nu mă încântă, ăsta e circ. Au crezut că toată lumea o să creadă că, ia uite ce haioase sunt babele alea, dar nu e chiar așa. Dacă o să rămânem cu circ la Eurovision, atunci o să câștige numai circul. Ele stau foarte bine în sondaje. Trebuie să vii cu ceva șoc la Eurovision și lumea a cam înțeles asta. Spre exemplu o avem pe Elena Gheorghe, care a cântat excepțional, dar nu a avut show, a fost ștearsă. Dacă Mandinga va veni cu spectacol va face o treabă bună.

R. Crezi că Mandinga a fost cea mai bună alegere pentru România?

M. T. : Nici nu știu ce să zic… Ca membru al juriului ești influențat din toate părțile. Era același lucru dacă mergea Electric Fence sau Mandinga. Ei au mers mai departe pentru că erau mai celebri și au avut mai mulți fani care au votat.

R. : Dacă ar fi să faci un pronostic, unde i-ai plasa pe cei de la Mandinga?

M. T. : Pronosticurile referitoare la Eurovision sunt din ce în ce mai greu de făcut. De multe ori sunt întrebat de clasamente. E foarte greu de zis, pentru că s-au schimbat criteriile. Nu mai contează vocea, nici show-ul, trebuie să vii cu ceva ieșit din comun. Nu pot da niciun pronostic. Dacă se vor baza doar pe melodie, n-aș băga mână în foc că ar lua un loc bun, melodia nu e o capodoperă, e banală de vară, de altfel e foarte „șlăgăroasă”, care s-ar putea să prindă. Au mai fost piese de genul ăsta, dar nu s-au calificat.

R. : La un moment dat apăruseră articole prin presă că vrei să te înscrii, iar pe urmă zvonurile au fost infirmate. Ce s-a întâmplat de fapt?

M. T. : În fiecare an înainte de concurs dau de veste că vreau să mă înscriu, dar îmi trebuie o piesă care să depășească succesu lui „Tornero”. Anul acesta m-a căutat Mihai Alexandru, mi-a propus o piesă, era pe genul Ruslanei, dar nu mi-a plăcut, nu vreau să merg acolo cu ceva ce s-a mai făcut. Am primit piese din Croația, Suedia, Malta, dar nu erau mare lucru. Eu anunț an de an că vreau să revin la Eurovision, dar nu am găsit piesa potrivită. Eu nu vreau să mă duc să iau locul 12, vreau să-mi depășesc recordul personal, locul 4 și cel mai mare punctaj, 172 de puncte. Dacă nu reușesc să fac asta mai bine nu mă duc. Mai bine nu risc. Când primesc piese mă consult cu fanii, că până la urmă ei vor fi cei care vor vota, și pe urmă iar dau înapoi, că nu am găsit piesa. Cel mai sigur o să îmi fac eu o piesă, care să se potrivească pe glasul meu. Și am să o orchestrez în străinătate, pentru că observ că românii sunt foarte invidioși. Pot să-ți dau un exemplu; Moga nu o să îmi facă niciodată o piesă, de frică să nu am mai mult succes decât el. Adevrul e că dacă el pune mâna pe o compoziție scoate ceea ce e mai bun din ea. Dar el pierde, zic eu, pentru că cu o voce ca a mea și cu un compozitor ca el ar da lovitura la Eurovision.

R. : Te-ai gândit să încerci cu compozitorii celebrii din Suedia, pentru că acum, jumătate din competiție a apelat la ei?

M. T. : Am primit piese din Suedia. Înseamnă că sunt aceeași, mă caută mereu. Anul trecut mi-a trimis o piesă compozitorul lui Chiara (n.r.  Chiara a reprezentat Malta la Eurovision în 1998, în Birmingham, ocupând locul 2, în 2005 în Ucraina, tot locul 2, și în 2009, ocupând locul 22). El mi-a trimis o piesă, eu am refuzat-o, iar în anul acela s-a dus ea cu piesa și a terminat nu prea bine. La fel s-a întâmplat și anul trecut, Gabriel Baruță (n.r. compozitorul piesei “Change”, piesa României la Eurovision 2011), mi-a dat mie piesa. Mi s-a părut drăguță, dar nu prea îmi punea mie vocea în valoare și am refuzat.

R. : Crezi că Eurovision-ul din ultimii ani s-a schimbat cu mult în comparație cu cel la care ai luat tu parte? Cel din 2006 din Atena?

M. T. : Concursul este într-o evoluție permanentă, nu s-a schimbat în rău în niciun caz, evoluează, se cam tâmpește, nu mai contează vocea. Acum toate cântă în chiloți. Am văzut ultimul clip al lui Jennifer Lopez are fundul mare și are un videoclip în chiloți. Și așa mă enervează. Cu cât ești mai goală, cu atât ești mai tare. Eu înțeleg că muzica de club e la putere, dar nu se prea vinde muzica asta, dimpotrivă, muzica populară, maneliștii vând. Muzica de club e ascultată pe Youtube, la radio și în cluburi. Lumea nu o cumpără. E rapidă. Se ascultă o lună și gata. Și la Eurovision s-a mai schimbat puțin, oamenii trimit oameni mai tineri, mai moderni, iar mie îmi place. Dar în cele mai mule cazuri, cine-mi place mie, cu o voce gen Aguilera, aia nici nu trece mai departe. Oamenii nu mai votează vocea, votează circul. Dacă vii cu circ, te dai de-a dura, aia contează acum.

R. : Să presupunem că Mandinga ar câștiga, crezi că România ar fi capabilă să organizeze un astfel de eveniment?

M. T. : Sigur că da! Eu când aud asta, așa mă enervez… Toate țările când au câștigat au fost capabile să organizeze. E la dispoziție un an de zile. Se poate face pe stadion cum s-a făcut în Finlanda. Eu am fost acolo la spectacol. S-a acoperit stadionul cu o prelată, s-au adus scaune, este un an de zile la dispoziție, și se poate organiza.

R. : Dacă ai ascultat piesele de anul acesta, care ți-a rămas în minte?

M. T. : Am ascultat câteva din ele. Numai pe babele alea din Rusia le-am ținut minte, dar nu-mi place, mă deranjează circul ăsta. Rusia ar putea câștiga. Stau foarte bine în sondaje. Când o să fie Rusia pe scenă, or să se adune toate babele și or să zică, „Ia uite maică, cântă și niște babe, hai să votăm Rusia”. Au să aibă foarte multe voturi.

R. : Toată lumea știe că ai avut probleme cu gâtul. Ai reușit să-ți remediezi această problemă?

M. T. : Am reușit cu tratamente naturiste, cu miere, cu propolis, cu usturoi. Am încercat toate căile. Cu doctorii nu am reușit. Sunt foarte dezamăgit de doctorii din România. Nici nu știau ce am. Am fost diagnosticat cu 13 boli, fiecare medic a pus alt diagnostic, dar știu că am scăpat doar pe baza medicamentelor naturiste, cu pauze vocale, da am reușit să remediez problema.

R. : Crezi că au fost mai benefice decât antibioticele?

M. T. : Categoric da! Pentru că la medici nici nu mi-au dat un diagnostic bun și am luat antibiotice în neștire și mi-am distrus organismul. Doctorii noștri nu sunt pregătiți, și-au luat examenele cu 5 și uite că au devenit doctori. Te duci la ei și habar nu au care e problema ta. Nu știu să pună un diagnostic. Scriu acolo pe rețetă să fie făcută și să își ia banii. Mama mea a fost medic. Eu știam de la ea că e cam problemă cu doctorii. Mi-am dat seama doar după ce m-am lovit de problemă. Eu aveam o singură boală, dar ei nu o nimereau. Dacă toți ziceau că e altceva, înseamnă că-s tâmpiți toți.

R. : Ce planuri de viitor ai din punct de vedere artistic?

M. T. : Am lansat de curând un album nou, numit „Balade”, în două săptămâni voi filma și un videoclip, la piesa „Nu mai vreau iubire”. E puțin împotriva curentului de club. Toată lumea ascultă această muzică, iar eu vin cu stilul care m-a consacrat, stilul piesei „Cât de frumoasă ești”. Am venit cu astfel de piese, pentru că nu vreau să fiu la fel cu ceilalți.

R. : Fanii din România și din străinătate, încă mai speră la o revenire pe scena Eurovisio-ului. Să fie 2013 anul cu noroc?

M. T. : Eu speram că 2012 va fi cu noroc, că așa scria în horoscop, dar din păcate nu am avut piesă. Nu vreau să merg la plesneală. Însă eu așa sper, să pot participa din nou. De curând am cititi o știre, că vor să facă MondoVision, vor să unească Europa, cu Asia și America. Cred că ar fi genial. Eu aș vrea să fiu primul care ar reprezenta România la MondoVision. Îți dai seama că cine câștigă acolo, a doua zi e vedetă mondială.

R. Un sfat pentru cei de la Mandinga.

M. T. : Eu am învățat de când am participat eu să zici ca ei și să faci ca tine. Acum toți vor veni cu sfaturi, că aia nu e bine, aia trebuie așa, aia în cealaltă parte. Sfatul meu ăsta este, să lase deoparte toate sfaturile. Eu așa am făcut, nu prea m-am luat după oameni, decât la partea vestimentară. Ăsta e sfatul meu, să facă cum simt ei mai bine, ce simt ei că ei mai bine pentru ei. Eu nu am fost lăsat spre exemplu să îmi pun show-ul pe scenă în Atena. Organizatorii au spus că e periculos. Dacă aveam și eu un alt show, poate luam și eu un loc mai bun.

R. : Un mesaj pentru fanii din Cluj-Napoca.

M. T. : Vin în Cluj peste două săptămâni la concertele electorale. Ne vedem la concert.

__________

Andrei Faur

Foto: mihaitraistariu.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts