Spotul oficial TIFF 2012: Să mori din dragoste de filme

Din oraş Divertisment

Festivalul Internaţional de Film Transilvania a lansat spotul oficial al ediţiei 2012 în două versiuni, ambele parodiind ideea de „supradoză” de filme. Regizorii Marian Crişan şi Iulia Rugină au prelucrat această idee în două filmuleţe amuzante, în care „fanaticii” filmelor sfârşesc mai mult sau mai puţin rău. 

„Ideea a fost să filmăm niște declarații despre dispariția unui cinefil înrăit care și-a dat duhul din cauza vizionării excesive de filme. Sper ca asta să nu descurajeze spectatorii fanatici de la TIFF… ”, spune Marian Crişan despre spotul în care Luminiţa Gheorghiu, Adrian Titieni, George Piştereanu şi Alina Grigore deplâng dispariţia prematură a unui cinefil plecat înainte de vreme dintre cei vii din prea multă dragoste de filme.

Spotul a fost realizat după un scenariu de Anca Yvette Grădinariu, imaginea este semnată de George Dăscălescu, iar montajul – de Tudor Pojoni. „Am încercat să facem ceva comic cu mijloace puține. Şi mi-a făcut plăcere să lucrez cu câțiva actori excelenți și o echipă dinamică”, adaugă Marian Crişan.

 „Am ales să avem referințe din Kubrick și Méliès pentru că sunt două dintre highlight-urile ediției de anul ăsta. Racheta din luna lui Méliès s-a transformat în telecomanda zilelor noastre. Așa că e un citat, peste fix 110 ani, al unui prim mare cineast – Georges Méliès. E un spot care vorbește în primul rând despre pasiunea pentru cinema. Și a fost făcut cu pasiune pentru cinema, așa că e cât se poate de sincer”, explică Iulia Rugină, care semnează şi scenariul.

Unul dintre elementele de culoare locală din spot este accentul ardelenesc autentic, motiv pentru care au fost aleşi doi actori din Cluj: Adrian Cucu şi Anca Hanu. Filmările au avut loc într-o singură noapte, într-o casă ţărănească din Gheorghieni, la câţiva kilometri de Cluj.

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts