Poveștile interesante ale studenților români care învață în străinătate nu au lipsit nici în acest an de la festivalul RIUF organizat la Cluj

Educaţie

Romanian International University Fair este locul în care elevii și studenții din Cluj s-au întâlnit marți cu peste 100 de reprezentanți ai universităților din străinătate.

2

RIUF este un festival aflat la a X-a ediție la Cluj care a dat ocazia tinerilor dornici de a studia în străinătate să afle în mod direct de la reprezentanții universitățiilor din țări precum Danemarca, Germania, Italia, Austria și alte state din lume cum pot merge să învețe într-o țară străină, ce trebuie să îndelinească și ce beneficii le oferă aceste țări studenților care merg să învețe acolo.

Mai mult decât atât, la acest festival au fost și tineri români care studiază în străinătate și au venit la RIUF pentru a le povesti și celorlalți despre experiența lor.

Printre acești studenți prezenți la târgul de universități organizat în cadrul festivalului RIUF, a fost și Andreea Daniela Ușurelu care a povestit despre cum e să studiezi în Danemarca. Ea este studentă în anul 2 la Zealand Institute of Business and Technology și studiază Design, Comunicare și Multimedia.

1

A ajuns în Compenhaga și de atunci a simțit că i s-a împlinit un vis

Am fost ajutată din momentul în care am pășit pe peronul din aeroportul din Copenhaga. Am întrebat în stânga-dreapta, în engleză, pentru că acolo toată lumea cunoaște engleza, de la bătrâni până la copii de 6-7 ani. Am fost îndrumată ce tren trebuie să iau, câte opriri trebuie să am, de ce bilet am nevoie, iar când am ajuns în orășel am fost îndrumată la fel. Chair am fost ajutată.

Andreea crede că este important să fii dispus să faci lucrurile cum trebuie

Când am ajuns eu, acum un an și jumătate am fost primită normal. Asta e situația actuală: dacă tu esti dispus să le arăți localnicilor că tu ești altfel, că vrei să contribui cu ceva la comunitatea lor, ei sunt încântați. Sunt încântați când văd că vrei să le înveți limba, chiar dacă ești în stare să vorbești doar minimum minimorum, că ești dispus să te integrezi în societatea lor.

Andreea a mărturisit că orice student se poate lovi de probleme, nu doar cei din România. Ea a adăugat că presa internațională creează și încurajează uneori niște preconcepții despre diverse naționalități. Ea crede că tot ce trebuie să faci este să le arăți oamenilor din țara respectivă că tu ești altfel.

De ce a plecat să studieze în Danemarca?

Eram nemulțumită de sistemul care e aici, la nivel universitar, fiindcă îți oferă doar căi stricte pe care poți merge. Nu există căi mixte care îmbină ceva și ceva, în schimb în Danemarca așa sunt toate programele. Oricât de tehnice ar fi ele, sunt un mix de aptitudini pe care le câștigi după ce termini programul respectiv. Pur și simplu observi schimbarea. E și foarte curat. Lumea e civilizată. Asta am simțit când am ajuns pe pământ danez, că trăiesc într-o altă societate, foarte diferită.

Oricine vrea să plece să studieze în altă țară trebuie să se organizeze din timp

Oricine vrea să plece în străinătate, să se asigure că, în caz că ajung acolo și le este greu să își găsească un job part-time (pentru că piața e suprasolicitată de studenți), să se asigura atunci când pleacă într-o țară că au măcar 6 luni sprijin financiar de acasă. Un alt lucru important este că din moment ce te hotărăști că vrei să pleci în afară, să te interesezi de chirie și de tot ce crezi că ai nevoie.

Andreea Daniela Ușurelu a subliniat încântată că anul acesta în iulie termină o perioadă de doi ani de bază în design-multimedia și vrea ca mai departe să continue să dezvolte concepte digitale pentru diverse agenții și alte multe aplicații.

– Victoria Nicoleta Algeorge

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts