Primarul Emil Boc a dezvăluit planurile de viitor ale administrației locale în ceea ce privește mobilitatea electrică în oraș, în cadrul evenimentului Smart Mobility Cluj.
“Am discutat câteva proiecte pe care le vom implementa în viitor în Cluj. Mă refer că, pe lângă proiectul Bike Sharing, vom crea şi un proiect alternativ bazat pe biciclete electrice. De asemenea, câteva soluții integratoare pentru tot ce înseamnă transport public în oraș, pe o platformă care să cuprindă toate soluțiile de la autobuz, troleibuz, tramvai, bicicletă electrică, bicicletă obișnuită, trotinetă sau mașină electrică în sistem de car-sharing, pe o platformă care să îţi ofere trei alternative: ruta cea mai ieftină, ruta cea mai rapidă şi ruta de transport cea mai “verde”, cea mai nepoluantă. Pentru noi, pentru oraș, va fi importantă să încurajăm oamenii să folosească rutele cele mai nepoluante și vom avea politici publice prin care oamenii vor avea stimulente să folosească aceste rute de transport”, a declarat edilul Clujului, Emil Boc.
După autobuze electrice, Clujul va avea autobuze cu hidrogen
Autobuzul cu hidrogen a fost prezentat de compania belgiană Van Hool a prezentat, în cadrul Conferinței SET PLAN & ENVE, organizată de către Comitetul European al Regiunilor și Comisia Europeană, în perioada 12-14 iunie, 2019 la Universitatea Politehnica din București. Un astfel de autobuz, cu dotări standard, costă circa 650.000 euro. “Am avut ocazia să testez la București aceste autobuze cu hidrogen. Sunt doar 160 în lume, dar industria merge mai departe. Costurile sunt mai mari pentru stațiile de încărcare față de cele necesare autobuzelor electrice. Dar încărcare durează doar 7 minute pentru 150 de km. Acesta este viitorul. Uniunea Europeană este dispusă să acorde stimulente și noi ne-am înscris pe această linie de a achiziționa autobuze electrice, dar și cu hidrogen”, a spus primarul.
Din 2018 Cluj-Napoca are prize de încărcare pentru mașinile electrice, ce pot fi folosite gratuit: în Piața Unirii și în parking-ul Primăriei. Tot pentru încurajarea transportului eco, edilul Emil Boc propune modificarea legislației naționale în așa fel încât să permită municipiilor eliberarea unui număr suplimentar de autorizații de taxi pentru 100-200 de taxiuri electrice. De asemenea, Poliția Locală este dotată cu mașini și biciclete electrice, dar și cu bicicl-uri segway. Nu în ultimul rând, municipalitatea va implementa un sistem de închiriat trotinete electrice, proiect câștigător în cadrul programului de Bugetare participativă.
– Material realizat de Alex Barteș