Fotoreportaj | Clujul văzut prin ochii unei basarabence

Cultură Din oraş

Am ajuns prima dată la Cluj cam prin iulie 2017, iar sentimentele care m-au încercat au fost foarte puternice. Fiind orașul în care am ales să studiez pentru următorii trei ani, în inima mea se împleteau sentimentele de anxietate, neliniște, nerăbdare și uimire. Ajunsă la Cluj, am fost deodată fascinată de agitația orașului. Venind din Chișinău, Clujul mi-a părut un oraș plin de oameni și în continuă mișcare. În cele patru zile de admitere, nu avea să văd foarte multe lucruri, dar a fost de-ajuns să mă convingă că anume în acest oraș vreau să mă simt din nou acasă. Arhitectura orașului, plină de influențe baroce m-a fascinat, dar și mai mult m-a uimit faptul că arăta destul de bine pentru un loc cu atât de multă istorie. Mi-a adus un pic aminte de Viena, orașul meu preferat și a fost inevitabil să nu mă îndrăgostesc de acest loc. Localurile mici de pe străzile pietonale, cafenelele drăguțe și oamenii atât de asemănători, dar și diferiți în același timp m-au impresionat. Povestea mea în Cluj va mai continua mult timp de acum încolo, de aceea, dragă cititorului, dacă cumva te întrebi ce poți face la Cluj am câteva recomandări pentru tine care să te facă să revii de fiecare dată.

Unde putem sta la Cluj?

Dacă ești cumva prin vizită la Cluj, dar nu ești sigur unde să te cazezi pe parcursul călătoriei tale, există câteva opțiuni foarte bune pentru cazare. Airbnb oferă o varietate foarte mare de studio-uri și apartamente, cu prețuri cuprinse între 60 și 250 de lei/noapte. Este o opțiune foarte bună pentru cei care vor să aibă spațiul personal și să beneficieze de toate comoditățile unui apartament. Ar fi perfect dacă te-ai caza prin centrul orașului, ca să ai acces la toate punctele de interes ale orașului. Dacă ești student și vrei să economisești cât mai mulți bani cu putință, hostelurile sunt o opțiune. Într-adevăr, sunt mai ieftine comparativ cu hotelurile, cam la 40 de lei/noapte, dar vei împărți camera cu alte persoane. Și nu în ultimul rând, Clujul este plin de hoteluri de diferite feluri. Pentru un hotel, ar trebui să fii pregătit să scoți din buzunar de la 120 de lei până la 500 de lei/noapte, în funcție de numărul de stele pe care îl preferi. Iar odată ce ești cazat, poți începe aventura ta la Cluj.

Ce vizităm la Cluj?

Dacă ești exact ca mine, probabil că ai citit deja mai mult de zece articole despre toate locurile din Cluj. Însă, după un an și jumătate în acest oraș, am învățat deja ce să le spun oamenilor care vor să aibă parte de o experiență inedită la Cluj. Începe turul cu o plimbare prin Piața Unirii, admiră Biserica ‘’Sf. Mihail’’(de dinafară, căci acum e în reconstrucție până în 2021), oprește-te la o cafenea din piață, numărul lor fiind destul de mari și savurează în liniște o cafea de dimineață. Tot în Piața Muzeului, găsești Palatul Baffy, cel mai important monument arhitectonic, realizat în stil baroc din Transilvania, care păstrează tradiția familiei nobile. Apoi mergi pe Bulevardul Eroilor, o stradă plină de cafenele și magazine și clădiri superbe. Neapărat trebuie să te plimbi și prin Piața Avram Iancu, unde găsești clădirea Teatrului Național din Cluj-Napoca și clădirea Curții de Apel, deopotrivă cu Catedrala Ortodoxă , unul din principalele edificii religioase ale orașului, construită într-un stil brâncovenesc. Nu rata Piața Muzeului, zona pietonală plină de clădiri gotice și baroce, îndesată cu terase ale localnicilor. În mijlocul pieții găsești Casa lui Matei Corvin, iar pentru că este afiliată cu Universitatea de Arte și Design, deseori poți găsi acolo expoziții de pictură sau sculptură. Clujul este orașul care îți creează puternice experiențe senzoriale. Aici putem vedea, auzi și gusta multe lucruri. Odată ce ai ajuns în acest oraș, fii atent și ridică privirea spre fațadele clădirilor, curțile interioare ale acestora, dar și către picturile murale impresionante care se ascund printre clădiri. Iar dacă te-ai săturat de aglomerația orașului și ai nevoie de un pic de liniște, mergi la o plimbare prin Parcul Central. Nu numai că este foarte frumos, dar vei fi uimit când vei observa viața activă a clujenilor. Traversează Someșul și urcă pe Cetățuie, de unde poți admira orașul în toată splendoarea lui, de sus. Odată ajunsă la Cluj, evident că am mers în toate locurile cele mai cunoscute din oraș, dar după un timp, am început să mă plimb pe unde mă duceau ochii, iar acesta e cel mai bun sfat pe care vi-l pot da. Ați fi surprinși să vedeți cât de frumoase sunt străduțele mici ale orașului, care ascund localuri superbe.

Ce facem la Cluj?

De când învăț la Cluj, nu prea am avut parte de momente de plictiseală. Faptul că trăiesc într-un oraș multicultural și întotdeauna plin de oameni îmi oferă posibilitatea să văd și să învăț câte ceva nou în fiecare zi. În plus, Clujul este plin de evenimente, așa că în orice zi nu ați veni aici, veți avea mereu ceva de făcut. După ce ai făcut un întreg tur al orașului, începe să explorezi spații neconvenționale, precum Fabrica de Pensule, Parcul Feroviarilor sau Urania Palace. Deseori, aici au loc diferite evenimente culturale, menite să fie altfel. Dacă nu ești fascinate de ceva nou neapărat, teatrul și opera au un calendar al spectacolelor pentru fiecare lună, astfel te poți bucura de o piesă de teatru superbă. Dacă ești adept al mișcării, faceți un tur al Clujului pe bicicletă, plimbați-vă cu bărcuța pe Chios sau mergeți pur și simplu la o plimbare pe Faleza Someșului. Puteți urca pe dealul Feleac, care oferă și acesta o priveliște superbă a orașului. Ascultă artiștii stradali, cumpără flori de la bătrânelele de pe stradă, urcă-te într-un tramvai colorat, mergi la muzee, la expoziții de pictură. Descoperă acest oraș în toată frumusețea lui.

Unde mâncăm la Cluj?

Când am ajuns prima oară la Cluj, Panemar a fost primul loc unde am intrat și nimic nu s-a mai schimbat de atunci. Fie că vrei să îți iai ceva la pachet sau să savurezi un croissant cu unt în compania unei cărți și o cafea, Panemar e locul perfect. Are o varietate foarte mare de produse de patiserie și sandwich-uri. În plus, este un brand local, așa că merită pe deplin încercat. Poți lua micul dejun la Olivo Caffe, locul preferat de mulți dintre clujeni, care este aproape mereu plin. Nu ar trebui să uităm nici de varietatea mare de covrigării din Cluj, preferata mea fiind Gigi, care se găsește mai peste tot prin oraș. Dacă ești vegan, încearcă Samsara Foodhouse, unul din locul preferat al clujenilor. Cel mai hipsteresc loc din Cluj este considerat Yolka, cu un décor superb, gândit după influențe rusești, unde poți sta la un pahar de vin sau la o cafea în liniște. În plus, e chiar în centrul orașului. Pentru o cină de neuitat, ți-aș recomanda Livada sau Marty, cu mâncare foarte bună și o atmosferă plăcută. Iar dacă vrei să îți completezi experiența de la înălțime, încearcă burgerii de la Klausen  Burger în timp de admire Clujul de pe terasa localului. Iar experiența ta nu este completă dacă nu bei un pahar de vin la Panoramic Cetățuie, un loc superb de unde se vede tot orașul Cluj-Napoca.

Odată ajunsă la Cluj, nu am mai vrut să plec de aici. Oamenii, care sunt atât de calmi, înceți și scapă orașul de acea aglomerație sufocantă sunt partea mea preferată din experiența mea clujeană. Aici, poți întâlni persoane de prin toate colțurile României, dar și din diferite locuri ale lumii. De fiecare dată când cred că nu mai am ce să văd aici, Clujul mă surprinde. De aceea, cred că măcar o singură data în viață, orașul acesta merită vizitat.

– Material realizat de Olivia Bunescu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts