O echipă de 15 specialiști din Ministerul Apărării Naționale (MApN), alcătuită din cinci medici, cinci asistenți medicali și cinci militari specialiști în domeniul CBRN, pleacă luni, 25 mai, în SUA, pentru a oferi sprijin autorităților din statul Alabama, în contextul prevenirii răspândirii pandemiei COVID-19, anunță un comunicat publicat pe site-ul MApN. Premierul Ludovic Orban, prezent luni la ceremonia de plecare, a afirmat că între SUA și România este un solid parteneriat strategic în toate domeniile.
Conform documentului, personalul MApN va oferi pentru o perioadă de două săptămâni, sprijin de specialitate omologilor americani din mai multe unități de îngrijire și tratament medical de pe teritoriul statului Alabama. De asemenea, membrii echipei se vor informa cu privire la modul în care sunt aplicate în SUA metodele de combatere a infectării cu noul coronavirus, atât în sistemul medical, cât și în ceea ce privește apărarea chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN).
Ceremonia de plecare a medicilor români s-a desfășurat, luni, la Baza Militară 90, iar la eveniment au fost prezenți premierul, Ludovic Orban, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă și ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman. Întreaga ceremonie a fost transmisă live pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.
În cadrul evenimentului, premierul, Ludovic Orban a transmis succes echipei de specialiști ai MApN care plecă în SUA și a declarat că între Statele Unite și România există un „solid” parteneriat strategic care generează acțiuni comune în toate domeniile:
„O echipă formată din 15 medici, asistente medicale și specialiști CBRN efectuează o misiune de 14 zile în statul Alabama, evident în spiritul solidarității și cooperării dintre Statele Unite și România. O misiune care are, pe de-o parte, obiectivul de a fi alături de medicii din Statele Unite ale Americii, dar, de asemenea, și de a vedea foarte clar cum acționează echipele medicale din SUA în lupta împotriva COVID-19. Urez succes misiunii noastre și folosesc din nou această ocazie pentru a transmite un mesaj ferm între Statele Unite și România este un solid parteneriat strategic care generează acțiuni comune în toate domeniile de activitate”.
Comunicatul MApN amintește că, România are un parteneriat de Cooperare cu Statul Alabama, care se desfășoară sub auspiciile programului de parteneriat statal (State Partenership Program) lansat în 1993, program coordonat de Comandamentul Forțelor Americane din Europa (USEUCOM), iar această misiune a Armatei Române are rolul de a consolida Parteneriatul Strategic cu SUA.
Sursa: Agerpres/Simion Mechno
Cătălina Hui