Comisia Europeană vine cu noi propuneri de norme europene modernizate privind insolvenţa tranfrontalieră pentru interprinderile afectate de criza economică.
Noile norme modificate prevăd sprijinul interprinderilor viabile ce trebuie să depăşească impasul economic prin protecţia creditorilor de a-şi recăpăta creanţele. Mai exact, Regulamentul UE de insolvenţă ce datează din 2000 ar putea fi aliniat cu evoluțiile înregistrate la nivelul legislațiilor naționale în materie de insolvență în ceea ce privesc întreprinderile îndatorate.
De asemenea, s-ar putea implementa şi o restructurare ce poate servi şi interesele creditorilor, deoarece aceasta ar însemna o creștere a șanselor lor de a-și recupera creanțele care ar putea fi pierdute în cazul unei lichidări.
Noul regulament propus va întări securitatea juridică, prin stabilirea de norme clare pentru a determina competența judiciară , dar va asigura şi colaborarea între instanţele cu acţiuni diferite, atunci când un debitor se confruntă cu insolvenţă în mai multe state.
Prezenta propunere poate fi un prim pas către o cultură UE de „salvare şi redresare ” pentru instituţiile şi persoanele fizice ce se confruntă cu dificultăţi financiare.
Această propunere de regulament a fost transmisă Parlamentului European şi Consiliului UE pentru negociere şi adoptare.
Din cauza procedurilor de insolvenţă aproximativ 1,7 milioane de persoane îşi pierd locul de muncă, iar la nivel european interprinderile au o durată de viaţă de mai puţin de cinci ani şi 200.000 de firme intră în insolvenţă pe an. Practic, 600 de interprinderi intră în insolvenţă pe zi, iar un sfert din acestea au caracter transfrontalier.
___________
Mădălina Gorschi