Guvernul României a aprobat la cererea Ministerului Sănătății, Memorandumul privind demararea construcției a 6 spitale regionale de urgență prin parteneriat public-privat. Unitățiile sanitare vor fi construie în Cluj, Craiova, Iași, Târgu Mureș, Timișoara și București.
Construcția spitalelor regionale din Cluj și Iași este prioritară. „În aceste două centre cu tradiţie în medicină există cele mai mari probleme în ceea ce priveşte infrastructura spitalicească. De exemplu, în Cluj –Napoca, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă îşi desfăşoară activitatea în 25 pavilioane, 16 dintre acestea fiind construite în 1902, iar restul între anii 1930 -1977. Singura clădire mai nouă, dacă o putem numi aşa este cea care în care funcţionează UPU şi care datează din 2005.”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.
Noile spitale vor trebui să asigure condiții de asistență medicală de urgență, în special pentru cazurile care necesită o abordare multidisciplinară în domeniul terapiei, informează printr-un comunicat Ministerul Sănătății. De asemenea se dorește crearea unor spații care să aibă o funcționalitate integrală cum ar fi investigații, diagnostic și tratament.
„Chiar dacă spitalul va fi construit cu fonduri private, acesta va funcţiona în regim public, pacienţii beneficiind de tratament în acelaşi sistem al asigurărilor publice de sănătate ca în prezent, într-un spital public”, a mai subliniat Cseke Attila.
Costurile totale se estimează în jurul sumei de 1,5 milioane de euro.
_______________
Stăicuț Andreea
Foto: arhivă UBB Radio