Profesorul universitar Ruth Oren de la Universitatea din Haifa, Israel, a susținut, astăzi, conferința „Construcție identitară, imagine vizuală, ideologie. Studiu de caz: Israel” la Facultatea de Științe Politice Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Subiectul conferinței a fost studiul lui Ruth Oren asupra construirii memoriei colective a Israelului prin intermediul fotografiilor.
„Memoria colectivă înseamnă a avea o narațiune comună, cu un țel și o direcție la bază. Eu vorbesc de direcția de a crea de la început, de a crea o naționalitate pentru poporul evreu există de mii de ani, însă poporul israelian este un mod politic și ideologic foarte încurcat și complicat. Dar este considerat un stat evreiesc.”
Cercetarea a fost realizată în vederea obținerii diplomelor de masterat și doctorat, însă a căpătat proporții mai ample datorită resurselor materiale foarte bogate.
„S-a scos la lumină arhiva și, asta este importanța ei, că s-a arătat publicului care, până atunci, era plictisit de fotografii de istorie. Deodată, din anii 1920, toată lumea fuge după ele, toată lumea le vrea, toată lumea își caută istoria și memoria lor proprie.”, a declarat Ruth Oren.
______________
Ana Giol