Salonul de iarnă al medicilor

Cultură Eveniment

salmed_1

Salonul de iarnă al medicilor a ajuns la cea de-a 45-a ediție, fiind organizat încă din anul 1966 de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, în incinta Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Acest vernisaj a avut deschiderea ieri, 26 noiembrie 2015, de la ora 13.

În cadrul Salonului de iarnă al medicilor, participă atât cadre specializate, cât și persoane care lucrează în domeniul farmaceutic și sunt pasionați de artă, în special de pictură. Aceștia au ocazia de a-și expune lucrările în cadrul vernisajului din data de 26 noiembrie până în 6 decembrie. Perioada menționată oferă posibilitatea publicului larg de a vizita galeria și de a admira lucrările medicilor și farmaciștilor.

Acest proiect a luat naștere cu ajutorul domnului profesor Dumitru Dumitrașcu și mulți alți profesori de la Chirurgie III și Medicala III. A apărut din necesitatea de a-și exprima plăcerea pentru artă și de a-și expune lucrările proprii. Totodată, s-a creat ideea de medic artist sau medic cult, ceea ce a dus la formarea unei tradiții care pornesște de la acestă pasiune a medicilor pentru artă. La început, primele ediții au avut loc în incinta Casei de Cultură a Studenților, iar faptul că proiectul a luat amploare, fiind din ce în ce mai mulți expozanți, Salonul de iarnă al medicilor s-a mutat la Muzeul de Artă.

Una dintre persoanele care și-au expus lucrările încă din vremea studenției este doamna dr. Laura Ioana Poantă, care se ocupă în prezent și de continuarea tradiției Salonului de iarnă al medicilor, declarând: „Suntem, în medie, cam 40 de oameni pe an, plus-minus, pentru că, din păcate, au mai fost și unii care ne-au părăsit, trecând anii și înaintând în vârstă”. Ceea ce ne-a mai mărturisit dânsa a fost faptul că a sesizat entuziasmul studenților și dorința lor de implicare, iar un lucru impresionant pe care l-a declarat doamna doctor a fost: „Participanții sunt medici din toate domeniile, plus că sunt și farmaciști, și medici stomatologi, medici de familie, și psihologi”. Lucrul cert, care se poate observa, este varietatea de medici pasionați de artă care fac posibilă menținerea expoziției.

Evenimentul s-a încheiat într-un sentiment de admirație pentru lucrările expuse, pe micile discuții pe tema lucrărilor și mirosul plăcut de portocală, oferit la finalul vernisajului, miros care anticipează sărbătorile de iarnă.

salmed_2

Alina Hostinari / Sursa foto: Ungureanu Florina Andra

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts