Ruxandra Hule, despre arta participativă și instrucțiuni

Cultură

Ruxandra Hule este studentă masterandă în primul an la Universitatea Babeş-Bolyai în domeniul artei digitale interactive. A terminat Facultatea de teatru ,,Spiru Haret” din București, dar a ales să își continue studiile în Cluj. Fire  hotărâtă a reușit să pună pe picioare mai multe proiecte al căror scop este de  a uni oamenii prin intermediul artei.

  1. Povestește-mi te rog despre primul proiect al tău, We vs Us.

We vs Us a început din dorința  mea de a face oamenii să se întâlnească cu arta într-un mod proaspăt, astfel încât am creat o întâlnire intimă și am dedicat-o duo-urilor. Am avut ca participanți si prieteni, si parinti cu copii sau surori, dar 90% din participanți au fost cupluri.

  1. Cum ți-a venit ideea proiectului ?

 Ideea mi-a venit de la desenele construite sub aceleași instrucțiuni pentru că am vrut să imortalizez acest dialog artistic dintre două persoane care au chimie, au istorie, dar sunt puse într-un nou cadru de interacțiune. Eram curioasa să văd cum ar arăta o colecție conceptuală la care participă persoane diferite, în momente diferite. E ca și cum aș face o poză dar fără aparat.

  1. Cum te-ai hotărât să continui acest proiect ?

Proiectul s-a extins pe platforma humanseum.art pe care am și o extensie pentru cei care nu au venit la performance-ul live. Acolo se găsesc o serie de instrucțiuni pe care oamenii le pot urma de acasă și le pot share-ui într-o colecție online, ca o tema pe care o faci voluntar. E ca un colaj universal de artă relațională. Trecând prin acest proces, vreau sa aduc în prin plan normalitatea, rutina și lucrurile mici care ne fac să fim umani.

  1. Actualul proiect este o continuare a celui vechi, sau aduce și elemente de noutate?

Fiecare album de instructiuni are o tematică. Dacă prima arhivă “You and Me side by side. It’s me or you” este deja încheiată, a doua, “Relationship art, este mai mult despre participativitate și relația de cuplu. Ceea ce este nou este transferul “întâlnirilor artistice” online, arta având loc undeva între “consumator” și internet. Humanseum va găzdui și cursuri legate de creativitate și alte demersuri aparținând diferitelor forme de expresie care aparțin mai multor artiști. Este un proces care cuprinde câteva layer-e de creație, colaborare, interactivitate și multă muncă.

  1. Care ar fi o posibilă continuare a proiectului ?

O continuare ar fi să fac un turneu cu toate aceste întâlniri și să dezvolt seria de intalniri artistice din seria “We vs”. Practic în We vs Us am în fața mea doi oameni care se cunosc, iar următorul nivel este să fac oamenii să se întâlnească pentru prima oară într-un act artistic. Mi-ar plăcea să determin mai mulți oameni să se exprime prin intermediul artei, nu neapărat pentru a deveni artiști, ci pentru a fi mai mult ca ei înșiși. Arta este un instrument eficient pentru a te redescoperi, inventa și recreea.

  1. Descrie-mi într-o frază esența proiectelor tale de până acum.

Expresie în afara zonelor de confort.

Material realizat de Adelina Anghel / Sursa fotografiei: Arhivă personală

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts