Legea bullying-ului trimisă înapoi către Parlament pentru reexaminare

UBB Radio

Președintele Iohannis a cerut, miercuri, reexaminarea legii bullying-ului. Șeful statului reclamă că noua definiție a bullying-ului este incompletă și necesită modificări.

Bullying-ul în școli plasează România pe locul trei la nivel european în privința fenomenului, arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătătii, iar aproape 400 de mii de elevi sunt amenințați cu bătaia și 220 de mii sunt bătuti în mod repetat de colegi, potrivit studiului național al Organizației Salvați Copiii.

„Dintre cei aproximativ 1.300.000 de copii aparținând ciclurilor gimnazial și liceal, 400.000 sunt excluși din grupul de colegi, 325.000 sunt umiliți în public, 390.000 sunt amenințați cu bătaia sau cu lovirea, iar 220.000 sunt bătuti în mod repetat de către colegii lor. Așa arată statistica directă a cazurilor de bullying, un fenomen complex, ale cărui consecințe afectează deopotrivă victimă, agresorul și martorul tăcut.”, se arată în studiul sociologic realizat la nivel național de Organizația Salvați Copiii, în 2016.

„Legea transmisă spre promulgare aduce Legii educației nr. 1/2011 o serie de modificări și completări cu privire la acordarea consilierii psihologice anteprescolarilor, preșcolarilor și elevilor din unitătile de invătămant, precum și la sancționarea comportamentelor de tip bullying”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Șeful statului subliniază că prin noua prevedere nu se mai asigură o definire completă a noțiunii de bullying, fiind ignorate aspectele de discriminare și excludere socială, care pot fi legate de apartenență la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau de o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, care ar putea fi asociate bullying-ului, scrie Agerpres.

În același timp, președintele Iohannis mai spune că noua definiție exclude din conceptul de bullying un fenomen din ce în ce mai răspandit între tineri, respectiv bullying-ul cibernetic.

Se poate vorbi de bullying cibernetic atunci când minorii sunt agresați, molestați, intimidați, hărtuiti, deranjați, amenințați sau vizați de alte grupuri de tineri care își ating scopurile recurgând la diverse mijloace: e-mail, SMS, chat room, telefoane mobile, site-uri de socializare sau alte tehnologii.

Sursa: Dreamstime

Georgiana Armean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts