Seria Jurnal de pandemie își propune să surprindă modalitatea prin care s-au desfășurat meseriile în perioada pandemiei COVID-19, incluzând provocările întâmpinate în fiecare sector de activitate și informarea cititorilor cu privire la principalele activități reprezentative domeniului vizat.
Melisa Feri este o persoană talentată, iar creativitatea se observă cu ușurință în domeniile frumuseții în care activează. Mereu cu zâmbetul pe buze, Melisa privește mai mereu partea plină a paharului și încearcă să rezolve problemele prin optimismul care o caracterizează.
Pasiunea pentru machiaj a debutat încă din copilărie, când
„machiam păpușile și femeile din reviste cu pixul și carioci colorate. Ajunsă la vârsta la care fetele își descoperă latura feminină (13-14 ani), mi-am primit primul rimel de la mama, a fost o senzație pe care nu o pot descrie”.
💄 Când și cum te-ai decis să îți urmezi pasiunea pentru beauty?
Le machiam pe colege atât în generală, cât și în liceu. Ne adunam fiecare produsele, apoi am început să le machiez la petreceri, balul bobocilor, ședințe foto. Terminând liceul, am zis că renunț la facultate și îmi caut un loc de muncă unde să îmi pot strânge banii pentru cursuri. Atunci m-am decis sa îmi urmez pasiunea pentru beauty. Am fost ospătăriță și am reușit să îmi strâng banii, m-am înscris la un curs de machiaj și l-am absolvit cu succes.
În prezent lucrez la Salonul Crazy Studio (din centrul Clujului). Mi-am început cariera la acest salon chiar după 2 luni de la absolvirea cursului. A fost și este extraordinar.
În mod atipic, pasiunea pentru eyebrow styling (stilizarea sprâncenelor) s-a dezvoltat
„în timpul stării de urgență. Pentru mine, sprâncenele mereu au fost o zona importantă, chiar foarte importantă. Multe fete au avut experiențe neplăcute pe partea de sprâncene și într-un fel această situație m-a provocat spre a începe să schimb ceva, astfel am început să studiez mult sprâncenele, am terminat un curs separat pentru stilizarea sprâncenelor (…) Plus că multe fete apreciază faptul că lucrez pe sprâncenele lor cât timp ele sunt așezate pe un scaun profesional de machiaj, precum și faptul că rezultatele finale sunt naturale și potrivite fiecărei fizionomii în parte”.
💄 Care sunt părțile preferate din meseria ta?
Părțile preferate din meseria mea sunt toate pentru că am ajuns să lucrez în domeniul dorit și nimic nu te face mai fericit decât să faci ceea ce îți place. Prin toate chiar mă refer la: clientele mele care intră mereu zâmbind pe ușă, colegii de la salon (…) absolut tot.
💄 Dincolo de preconcepții, în viziunea ta ce înseamnă să fii make-up artist?
Știi cum îmi spun clientele când le realizez machiajul dorit? „Meli, tu chiar faci minuni!”, „Meli, îți mulțumesc că m-ai făcut să arăt a om!”. Dar a fi make-up artist înseamnă să vezi dincolo de produsele aplicate pe chipul persoanei respective, ajungi să vezi sclipirea în ochii fetelor, zâmbete, mai multă încredere în sine. De cele mai multe ori, prin machiajul realizat de mine, persoanele își descoperă cele mai frumoase trăsături, ca de exemplu (n.a. din mărturisirile clientelor):
„Nici nu știam că ochii mei sunt chiar așa verzi și frumoși”, „Chiar voi renunța la eyelinerul exagerat, arăt mult mai bine cu un machiaj atât de simplu”, „Buzele mele chiar nu necesită intervenție, îți mulțumesc că m-ai convins că frumusețea naturală e cea mai importantă și respectată”.
💄 Ce nu ar trebui să lipsească din trusa de machiaj și ce ai arunca la gunoi?
Are Coco Chanel o vorbă: „Simplitatea este cheia adevăratei eleganțe.” Din trusa de machiaj nu are voie să lipsească:
✔️ un demachiant (indicat ar fi un lapte demachiant);
✔️ BB cream hidratant;
✔️ un rimel și acel ruj care vă oferă încredere.
De aruncat aruncăm doar produsele expirate, în rest păstrăm tot, dar important este ca produsele de machiaj să nu le folosim/aplicăm în exces, iar demachierea la sfârșitul zilei trebuie să fie nelipsită.
💄 Care sunt principiile pe care le abordezi în machiaj și/sau pensat, atunci când vine o clientă?
În realizarea machiajului analizez bine chipul clientei, forma ochilor, buzelor, nasului, pomeților, obrajii, fruntea și culoarea ochilor. Toate aceste trăsături sunt importante pentru ca machiajul să fie reușit și corect. Aici mă refer la corectarea/ascunderea zonelor mai problematice (cearcăne, bubițe, frunte mai măricică, pomeți prea proeminenți, bărbie). Iar la stilizarea sprâncenelor sunt foarte atentă la forma ochilor (arcadă, distanță dintre ochi, frunte), prin vopsirea lor sunt atentă la tonul pielii și culoarea părului capilar, pentru a obține nuanța potrivită.
Melisa se informează constant cu privire la noile trenduri în materie de machiaj, cel mai des din tutorialele celor mai relevanți make-up artiști. Inspirația
„este mereu prezentă și ideile vin pe moment. Dar, de cele mai multe ori, cer poze de la cliente pentru a-mi da seama de stilul sau dorința acestora, astfel personalizez machiajul respectiv după trăsăturile clientei din scaunul meu”.
💄 Ce greșeli observi cel mai des în machiajul realizat acasă (de amatoare)?
Greșelile cele mai frecvente în machiaj sunt:
❌ folosirea produselor în exces, aici mă refer la fondul de ten. Am observat la multe persoane că au aplicat o cantitate foarte mare de fond de ten, ceea ce duce la un efect încărcat, iar pielea nu poate respira. Acest fapt se poate evita prin curățarea și hidratarea tenului înaintea aplicării fondului de ten, iar după această procedură se poate aplica o cantitate mică de font de ten;
❌ excesul de a îngroșa linia de la eyeliner. Acolo îngroșăm cât ne permite pleoapa.
❌ trecerea rujului peste linia buzei o mai observ, dar mă bucură faptul că se întâlnește tot mai rar.
Pentru a-și desfășura activitatea în perioada pandemiei COVID-19, Melisa s-a echipat cu
„produse pentru sterilizare atât pentru pensule, cât și pensete și forfecuțe, bineînțeles avizate sanitar. Am achiziționat mănuși și măști de unică folosință (…). După fiecare clientă se lasă produsele 15 minute la sterilizat, iar în acest timp aerisesc spațiul de lucru și dezinfectez suprafețele (măsuță, scaun)”.
💄 Ai fost afectată pe plan profesional în perioada pandemiei COVID-19?
În perioada stării de urgență nu am lucrat, salonul s-a închis din martie și s-a deschis în 15 mai. (…) Știm cu toții că nunțile din țară au fost amânate, inevitabil s-au anulat și programările, iar mai apoi s-au permis cununiile civile, ceea ce a fost un avantaj (miresele, nașele, mămicile ș.a. s-au machiat). În schimb, în timpul săptămânii am avut cliente la stilizat sprâncene. În primele luni, oamenii au fost cam speriați, au evitat saloanele de înfrumusețare, dar în cele din urmă au început să sune telefoanele, primeam nenumărate mesaje pentru programări.
💄 Din ce ai observat, cum a fost înțeleasă pandemia din punct de vedere estetic pentru doamne și domnișoare?
Din ce am observat, multe fete s-au neglijat în perioada aceea (deoarece ieșitul din case nu a fost permis). În schimb, multe fete și-au distrus părul și sprâncenele, părul din cauza faptului că s-au vopsit acasă cu produsele din comerț, s-au ales cu păr ars etc., la sprâncene multe forme au fost distruse sau subțiate. Acest lucru este de înțeles, multe persoane nu știu cum să procedeze corect în astfel de situații, ceea ce duce la greșeli, dar de aceea suntem noi, în momentul deschiderii am fost întâmpinați de nerăbdare, zâmbete și multe provocări (corectarea greșelilor).
💄 Există make-up după pandemie?
Make-up după pandemie? Nu prea, eventual doar la evenimente. Plus că, prin obligativitatea purtării măștilor, fetele nu se (mai) machiază. Își aplică produse strict în zona ochilor, fiind cea mai vizibilă în perioada aceasta. Machiaje am observat în perioada în care măștile erau obligatorii doar în spațiile închise, iar pe stradă nu.
💄 Dar în prezent (în momentul realizării interviului), poți spune că lucrurile au revenit la normal în meseria ta?
În prezent aș putea spune că Da, lucrurile au revenit la normal în ideea că am mai mult de lucru, nu mai simt frica din partea clientelor. Cât pe parte de machiaj, aștept vara. Machiez și am avut o colaborare cu un fotograf, dar atât. Să nu mint, am mai avut machiaje înainte de Crăciun pentru fete și mămici care au ales să își realizeze photo shooting-uri tematice.
💄 De ce îți este cel mai dor?
Cel mai dor? Să văd zâmbetele oamenilor de după mască, de îmbrățișări, de viața de dinaintea pandemiei.
💄 Ce poți spune că ai învățat în perioada pandemiei?
În perioada pandemiei am învățat să apreciez activități și gesturi mici, cum ar fi îmbrățișările, adunările la prieteni acasă, o simplă plimbare în parc sau la pădure. Practic am învățat să apreciez și să iubesc tot ce făceam înainte de pandemie, dar atunci nu mi s-a părut ceva atât de important.
Pe Melisa o puteți contacta pe Facebook, unde se regăsesc fotografii cu serviciile oferite de aceasta, dar și eventualele modalități pentru programări.
Mădălina Pîrlog
Sursa foto: Arhiva personală Melisa Feri