Grigore Cartianu, jurnalist: „Dintre un ziarist talentat, dar care nu are caracter, și un ziarist poate nu strălucit, dar care are perspectiva de a crește, îl aleg pe al doilea”

Din oraş Studenti

Jurnalistul Grigore Cartianu, fost redactor-șef al cotidianului Adevărul, s-a întâlnit cu studenții Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, la o conferință cu tema: Presa în vremuri tulburi. De la revoluție și mineriade la găina care naște pui vii.

Acesta a vorbit despre experiența sa ca ziarist, piața muncii, foștii deținuți politici, viitorul presei scrise, canalizându-se cât mai mult pe problemele noii generații. A oferit des exemple personale, răspunzând întrebărilor studenților.

„Lecția de istorie” a fost oferită printr-o paralelă a perioadei deținuților politici (1947-1989), cu a libertății din prezent a jurnaliștilor.

C-asta a fost comunismul, o mafie, un grup restrâns decide pentru mulțimi.

Experiențele prin care a trecut (ca ziarist) au fost împărtășite tinerilor prezenți, printre care și studenților din Departamentul de Jurnalism al FSPAC.

Foarte important în presă este să deschizi uși, chiar dacă se închid în nas, să le mai deschizi, fară tupeu, fără aroganță, dar cu insistență. (…) Limba română trebuie la perfecție, și cu topică, și cu gramatică, și cu semne de punctuație, și cu tot ce vreți. O limbă curată-curată.

Grigore Cartianu le-a explicat că nu trebuie să fie temători deoarece și el a greșit la începutul carierei, oferindu-le sfaturi în viitoarea lor meserie.

Știți teoria celor 10.000 de ore: ca să fii expert/foarte bun într-un domeniu, trebuie să activezi cel puțin 10.000 de ore în acel domeniu. (…) Primele două-trei luni într-o gazetărie trebuie să fie ucenicie, ca să învățați meserie și oamenii să învețe ce caractere sunteți. Presa trebuie să aibă multă pasiune și onestitate. Dintre un ziarist talentat, dar care nu are caracter, și nu ziarist poate nu strălucit și care are perspectiva de a crește, îl aleg pe al doilea.

Viitorul presei scrise a fost dezbătut și argumentat, oferind exemple din tirajul și accesările online ale cotidianului Adevărul.

Poate ziarele locale au vreun viitor. (…) Online-ul câștigă, presa nu moare, ci se transformă, tiparul moare. Asistăm la fragmentarea presei acum.

Cu această ocazie, Grigore Cartianu și-a lansat la Cluj-Napoca noua lui carte, 600.000 – povestea fenomenului #Rezist. De asemenea, a acordat autografe pe toate cărțile sale despre istoria noastră recentă.

– Mădălina Pîrlog / Sursa fotografiilor: Bogdan Podar

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts