Anca Broască este o tânără vlogăriţă din Suceava ce a luat cu asalt Youtube-ul încă din vremea liceului, dar a devenit cunoscută mult mai tărziu. Acum se bucură de peste 100.000 de urmăritori pe canalul ei de Youtube, pe care îi numeşte brotăcei, peste 20.000 de brotăcei care o urmăresc pe facebook şi o întreagă comunitate dornică de a vedea provocări sau episoade speciale. În ciuda oricăror premii sau laude care i se aduc, Anca este o fată obişnuită din anul întâi de facultate, iubeşte să îşi trăiască studenţia la Cluj, îi plac lucrurile specifice vârstei sale, precum concertele (o menţionează pe Ada Milea zâmbind) și ieşitul cu prietenii.
- De ce ai ales Cluj pentru a urma facultatea și nu alt județ?
Motivul care m-a influențat cel mai tare să aleg Clujul a fost Junior Summer University (JSU), unde am experimentat viața de student la Cluj pentru două săptămâni, în vacanța dintre clasa a XI-a și a XII-a.
- Cum îți descrii ascensiunea în această lume a videoblogging-ului?
Față de alți vloggeri care au cunoscut succesul foarte rapid, la mine a venit așa, treptat. Eu m-am apucat de vlog înainte să intru în clasa a IX-a, mă filmam cu telefonul mobil. Am crescut foarte greu, în doi ani de vlog făcusem 10 mii de abonați în condițiile în care mulți vloggeri în primele două luni fac 10 mii de abonați dacă au aparatură bună și look-ul potrivit. Am început să postez de două ori pe săptămână, de jumătate de an, iar pentru că postez mai des mă ajută să cresc pe youtube, fac cam în jur de 200-300 abonați pe zi, în momentul ăsta.
3. Crezi că ți se va schimba, cu ocazia facultății, targetul vârstei abonaților?
Da, deja a început să se schimbe, de când sunt la facultate și în video-uri am o gândire mai matură. Aici intru în contact cu multe persoane influente, le zic de vlog-ul meu, iar el ajunge poate mai departe și primesc din ce in ce mai multe mesaje de la studenți în ultimul timp. De un an încerc să maturizez target-ul de audiență.
- Știu că aveai și un blog, cu ce crezi că se diferențiază el față de blog-ul video pe care îl faci?
Blog-ul mi l-am făcut pentru a vorbi despre subiecte pe care nu le pot aborda în video-uri, de exemplu acolo fac review-uri la evenimentele la care am fost, dau feedback-uri despre cum mi s-a părut în evenimentele ălea în care am fost în calitate de spectator sau în calitate de speaker/invitat. Acolo îmi zic frustrările pe care nu mi le pot zice în vlog.
- Care e cel mai valoros sfat pe care l-ai acorda unui tânăr dornic de a-ți păși pe urme?
Uhm, eu le spun tuturor celor ce se apucă de videoblog să aibă grijă la toate componentele pe care le implică videoblog-ul, pe partea tehnică, să se filmeze cu o cameră bună, să știe să editeze, și pe partea de ceea ce zic, care este într-adevăr mult mai importantă decât camera. Le spun tuturor să fie ei înșiși, să fie originali, să-și aducă propriile idei.
- Ce teme abordezi în ultima perioadă în episoadele din videoblog?
Teme pe care le abordam și până acum, eu am câteva serii: o serie în care reacționez la chestii din trecutul meu sau recreez chestii din trecutul meu, o serie care se numește Tipuri de, care vrea să arate cât mai multe tipologii umane într-un mod amuzant. În altele încerc să recreez tutoriale, dar depinde, fac și clipuri cu sfaturi pe diferite subiecte pentru abonații mei, pe teme actuale, parodii. Vreau să aibă și ceva de unde pot să învețe din el cei care se uită.
- Ce te inspiră pentru a aborda așa de multe teme originale?
Mă inspiră tot ce mă înconjoară, nu știu, îs în autobuz și mă enervează controlorii, fac tipuri de controlori. Tot ce mă înconjoară, practic, realitatea așa cum este ea.
- Dar cu privire la facultate, ce domeniu ai dori să îmbrățișezi pe viitor?
Mie îmi place foarte mult domeniul PR-ului, cât și domeniul de media. Cred că specializarea la care sunt îmi dă o deschidere destul de largă în ambele domenii.
- Ce planuri de viitor ai cu videoblog-ul?
Să-l cresc, dar la un nivel cât mai mare, chiar la un nivel de job din ăsta full-time și nici nu îl poți numi job, acum că videoblog-ul crește în România sunt destul de optimistă pentru următorii ani.
- Ce mesaj vrei să le transmiți brotăceilor care vor citi acest interviu?
Vreau să le mulțumesc că sunt alături de mine șiiiiiiii să continue sa fie cei mai tari.
Mădălina-Gabriela Pîrlog/ Sursa foto: arhiva Anca Broască